Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки

Забезпечити таке зростання допоможе передовсім розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Економіка України, попри війну, у 2024 році, ймовірно, зросте приблизно на 4,6%, хоча ракетні обстріли росіян можуть погіршити цей показник. Такий прогноз озвучила перший віцепрем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко на Форумі Kyiv Investment Day, пише "Укрінформ".

За її словами, після масштабного падіння економіки – майже на 30% у 2022 році – торік почалося зростання, яке становило щонайменше 5,3%. Тому цьогорічні очікування доволі позитивні.

"Очікуємо, що цього року економіка продовжить відновлення – принаймні на 4,5–4,6%. Звичайно, показники можуть бути гіршими через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, але наш базовий прогноз поки що на рівні 4,6%", – сказала посадовиця.

І додала, що забезпечити таке зростання допоможе передовсім розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу (ВПК).

Локалізація половини бюджету, виділеного на закупівлю озброєнь, та створення спільних виробництв з іноземними компаніями Україні мають дати додатковий приріст ВВП щонайменше на 3,6%

"Минулорічні показники засвідчили, що принаймні 1% зростання національного валового продукту забезпечив саме розвиток ВПК", – зауважила Свириденко.

Також віцепрем'єр називає розвиток експорту і вдосконалення транспортних коридорів для покращення ситуації.

Серед іншого, йдеться про поширення дії морського коридору не лише на аграрну, а й на інші види експортної продукції. Це стосується й металургійних товарів, а також – з високою доданою вартістю.

Свириденко переконана: відновлення, яке триває попри все, – важливий аргумент на користь інвестування в Україну навіть за таких складних умов. 

Новини за темою: Світовий банк очікує сповільнення зростання ВВП України у 2024 році

Зростання ВВП

Не так давно міністр економіки повідомляла, що за перші два місяці 2024 року зростання українського ВВП оцінюють на рівні 3,6%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

За словами Свириденко, відновлювальному зростанню сприяли інвестиційний попит, сприятливі погодні умови для будівельних робіт, експорт сільськогосподарської продукції.

А також робота українського морського коридору, розширення виробничих потужностей у сфері видобувної промисловості й стабільність в енергетиці.

Читайте також:
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
За перші місяці 2024 року ВВП України зріс на 3,6%
Антирейтинг якості відкритих даних: Податкова, Мінекономіки й МОЗ опинилися в топі
Ціни в Україні за 2023 рік зросли на понад 5%: У Мінекономіки спрогнозували 2024-й