Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

ЄС з листопада планує запустити нову систему в'їзду до Шенгенської зони

Подорожуючі під час перетину кордону використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів чи інших проїзних документів
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз має намір з 10 листопада запустити нову автоматизовану систему реєстрації в'їзду та виїзду – EES – на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Це нововведення повинно замінити ручне проставлення штампів у паспортах громадян третіх країн та посилити безпеку кордонів блоку, повідомляє Euronews.

Так, система EES передбачає цифровий збір та зберігання персональних даних мандрівників із країн, які не входять до складу ЄС, незалежно від того, чи потрібна їм віза для в'їзду до Шенгенської зони.

"Цей момент нарешті настав, а колись здавалося, що цього ніколи не станеться. Перевізники, оператори, вокзали, аеропорти – усі готуються до цього дня. За допомогою EES точно знатимемо, хто в'їжджає до Шенгенської зони з іноземним паспортом", – коментують європейські чиновники.

Подорожуючі під час перетину кордону використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів чи інших проїзних документів. Система фіксуватиме ім'я, біометричні дані, а ще – дату та місце в'їзду і виїзду.

До того ж скани обличчя та відбитки пальців зніматимуть раз на три роки. Ці скани діятимуть на кілька поїздок протягом цього періоду.

Зауважують, що нова система не поширюється на власників посвідки на проживання в країнах Євросоюзу та власників довгострокових віз. Водночас система EES діятиме у всіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де збережеться традиційна процедура проставлення штампів.

Крім того, нову систему застосовуватимуть і в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Основна мета впровадження EES – посилення безпеки кордонів та ефективне виявлення випадків перевищення дозволеного терміну перебування у Шенгенській зоні, що становить 90 днів протягом 180-денного періоду.

Новини за темою: Доходи світової туристичної галузі сягнуть 15,5 трлн доларів до 2033 року, прогнозують у WTTC

Додамо, Європейська комісія з осені 2023 року відклала до наступного року запуск системи інформації та авторизації (ETIAS) для подорожей у рамках безвізу. ETIAS – автоматизована електронна система, яка відстежує та дозволяє в'їзд до Шенгенської зони громадянам тих країн, які мають безвізовий режим з Європейським Союзом.

Згідно з правилами системи після її запуску в'їзд до ЄС буде можливий тільки після авторизації. Систему планували запустити навіть на початку 2022 року, однак після кількох невдач через COVID-19 та інші проблеми Брюссель уповільнив плани запуску. 

Читайте також:
В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Греція має намір ввести збір для частини туристів через великий потік відпочивальників
Уже 150 тисяч військових зареєструвалися в застосунку "Армія+"
Незабаром у тестовому режимі в Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів