Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Незабаром у тестовому режимі в Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів

Повноцінний запуск очікують із січня 2025 року
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Невдовзі в Україні запрацює електронна черга на ендопротезування, над реалізацією якої працює Міністерство охорони здоров’я. Спочатку її запустять в тестовому режимі, повідомляє пресслужба уряду.

Зазначається, що українські пацієнти зможуть отримувати ендопротези через прозору електронну чергу безоплатно. Для цього МОЗ централізовано закупляє ендопротези коштом державного бюджету.

Приміром, у 2024 році ДП "Медичні закупівлі України" на замовлення відомства закупило 37 тис. 809 ендопротезів кульшового та колінного суглобів на суму понад 520 млн гривень. Їхнє постачання заплановане на кінець цього року, однак в закладах охорони здоров’я ще є залишки ендопротезів, які закупляли раніше.

Також цьогоріч вперше провели трирічну закупівлю ендопротезів, що має зробити ефективнішим управління поставками.

"Торік восени аналізували дані з електронної системи охорони здоровʼя: 48% всіх хірургічних операцій з ендопротезуванням припадали на заклади, куди не розподіляли централізовано закуплені ендопротези. Пацієнти ж придбали їх власним коштом, а значить, йшлося про неформальні платежі, які йдуть комусь в кишені. Для того щоб викорінити цю практику й ухвалили рішення про цифровізацію процесу", – пояснив необхідність запуску електронної черги міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Разом з тим все це забезпечить прозорий розподіл ендопротезів та черги пацієнтів на операції, планування і виклик їх на операцію відповідно до черги. А ще облік та реєстрацію всіх операцій в єдиній системі, можливість аналізу, моніторингу та планування закупівель ендопротезів тощо.

Передбачають й інтеграцію системи електронної черги з Med Data для отримання бази ендопротезів, які розподілені та використані в медзакладах.

Найближчим часом електронна черга запрацює в тестовому режимі, а повноцінний запуск очікують із січня 2025 року.

Новини за темою: Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя

Що таке ендопротезування?

Ендопротезування – це операція, під час якої людині вставляють штучний суглоб замість пошкодженого.

Нині протезувати можуть кульшові суглоби, колінні, плечові, ліктьові та інші.

До речі, минулого року у квітні в Україні вперше імплантували протез пацієнту прямо в кістку.

Операцію провели в Національному реабілітаційному центрі "Незламні" у Львові. А першим пацієнтом став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов.

Читайте також:
В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини
Електронна система регулювання обігу медичного канабісу запрацює з жовтня, – МОЗ
Уже 150 тисяч військових зареєструвалися в застосунку "Армія+"