Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

"Я підпалив окопи свого підрозділу, щоб не дати Путіну виграти цю війну". Історії завербованих бійців РФ, які допомагають ЗСУ

Коротко переказуємо статтю британського видання The Telegraph
Джерело: Телеграм-канал АТЕШ

На сьогодні понад дві тисячі бійців спротиву діють в тіні на всіх окупованих Росією територіях та у самій РФ. Це лише один із фактів, який британцям із The Telegraph вдалося дізнатися під час розмови з представниками організації "Атеш". 

І відразу коротка довідка: 

Рух "Атеш" (перекладається з кримськотатарської як "вогонь") – це партизанська організація, яка заснована у вересні 2022 року. 

Ось що один із його представників тоді заявив: 

"Ми підпільний рух "Атеш", до якого входять кримські татари, українці та росіяни. Ми мобілізувалися в російську армію і руйнуватимемо її зсередини. Ми зливатимемо дані позицій, складів, солдатів, техніки. Будемо влаштовувати диверсії на складах та штабах. З кожним днем нас все більше!"

З того часу "Атеш" взяв на себе відповідальність за цілий ряд диверсійних операцій. Зокрема, підриви автомобілів російських окупантів, підриви залізничних колій, вбивства колаборантів та замах на відомого російського пропагандиста Захара Прілєпіна. 

Солдати РФ, які допомагають ЗСУ

Липень цього року, лівий берег Дніпра. Один із завербованих росіян підпалив окоп, де знаходились його товариші-окупанти. 

"Поки вони намагалися загасити пожежу та врятувати запаси продовольства і зброї, вогонь поширився на велику територію. Багато солдатів дістали опіки", – розповів він журналістам. 

А ще додав, що вважає свою роботу "добре виконаною". 

"Я добре знав цей район, оскільки був там довгий час. Я думаю, що виконав свою роботу добре, можливо, навіть краще, ніж очікувалось".

"Я розумію, що є добро, а що є зло. Моя країна обрала шлях зла"

Інший завербований росіянин працює на авіабазі ЗС РФ за декілька сотень кілометрів від кордону з Україною. Там він відстежує переміщення літаків та постачання зброї. Росіянин говорить: він розуміє, що його дії тягнуть на державну зраду. 

"Але я розумію, що є зло, а що є добро. На жаль, моя країна обрала шлях зла".

А ще додає, що, на його думку, він не єдиний, хто "тут допомагає Україні". У чому суть допомоги? Серед іншого – передача інформації про передислокацію літаків Су-34 на інші аеродроми, які пізніше, за його словами, атакували ЗСУ. 

"Кожна інформація, якою я поділяюся, прискорює закінчення цієї несправедливої ​​війни", – вірить він. 

"Я боюсь тортур, але моя відданість справі сильніша"

Третій завербований росіянин, з яким поспілкувались журналісти, живе в окупованому Криму. Він стежить за портом Кавказ.

"Я почав передавати інформацію про час, місцезнаходження, кількість транспортних засобів, кількість палива, а також про номери вантажівок, що перевозять паливно-мастильні матеріали, та іншу важливу інформацію (після вербування, – ред.)".

Один із результатів його роботи, як розповіли в "Атеш" – це успішна ракетна атака по поромній переправі і нафтобазі в порту, яка сталася в травні цього року. 

Що ще сказали в "Атеш"? 

  • Рух постійно росте і зараз налічує понад дві тисячі бійців, які діють на окупованих територіях та в самій Росії.

  • Вони співпрацюють з українською розвідкою, а також іншими рухами опору, покладаючись на знання місцевості місцевими жителями.

  • Майже з самого початку до них приєднались російські солдати, і зараз їхня кількість росте.

  • Росіяни надають інформацію про пересування військ, постачання зброї та боєприпасів, місцезнаходження командирів та командних пунктів.
  • Агенти "Атеш" на аеродромах повідомляють про тип, кількість і стан літаків, а також про системи ППО, розклад польотів і склади пального та боєприпасів.

  • Учасники операцій з високим ризиком для себе пошкоджують обладнання та зброю, влаштовують диверсії на військових транспортних засобах та підпалюють свої позиції, щоб завдати шкоди та розкрити їх.

  • Росія вдосконалює заходи боротьби з диверсіями, задіявши більше поліцейських і сил безпеки для відстеження агентів "Атеш".

  • Найбільшою акцією руху "Атеш" з використанням завербованих росіян стало знищення штабу Чорноморського флоту в Севастополі.
Новини за темою: У ВМФ Росії закінчився офіцерський і сержантський склад морпіхів, – партизани "Атеш"
Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів