Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Westinghouse може почати будівництво першого малого реактора AP300 в Україні, але не раніше 2028 року

Електротехнічна компанія до кінця 2027 року планує отримати сертифікацію дизайну ММР AP300
Електротехнічна компанія США Westinghouse Electric
Джерело: відкриті джерела

Одна з провідних електротехнічних компаній США Westinghouse Electric може розпочати будівництво першого малого модульного реактора (ММР) AP300 в Україні. Про це розповів президент енергетичного відділу компанії Девід Дюрем, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми плануємо отримати сертифікацію нашого дизайну до кінця 2027 року. Що стосується розташування першого AP300, то це справді залежить від клієнтів. Нам не обов'язково будувати перший блок у США, ми могли б побудувати перший блок в Україні", – заявив Дюрем.

Westinghouse наразі проводить переговори щодо потенційних ММР AP300 з кількома клієнтами і у Сполучених Штатах, і в інших країнах, зокрема в Центральній і Східній Європі, розповів топменеджер.

Новини за темою: Україна має виготовляти ядерне паливо для реакторів і знищити монополію "Росатому" в Європі, – Галущенко

"Існує багато різних технологій, які розробляють і просувають різні компанії в галузі ядерної енергетики. Однак більшість із цих компаній ніколи раніше не будували реактор", – пояснив Дюрем.

Та додав, що обрані Westinghouse розміри реакторів мають різні переваги та можуть бути використані в різних сферах і галузях.

У вересні 2021 року "Енергоатом" і Westinghouse підписали меморандум про будівництво п'яти енергоблоків АЕС в Україні. На початку червня 2022 року компанії підписали угоди про збільшення кількості ядерних енергоблоків, що будуватимуться за технологією AP 1000 в Україні, з п'яти до дев'яти одиниць і про створення в країні інженерно-технічного центру Westinghouse.

Новини за темою: "Енергоатом" і Rolls-Royce SMR підписали Меморандум про будівництво малих модульних реакторів. Що це таке?

Будування реакторів AP1000 в Україні

Перший в Україні атомний енергоблок за технологією AP1000 планується побудувати на майданчику Хмельницької АЕС. При цьому за вибір і управління будівельними компаніями відповідатиме НАЕК "Енергоатом", а роль Westinghouse полягає в наданні технологій, інженерного забезпечення та обладнання.

Кабмін ухвалив розпорядження про розробку технічної документації щодо будівництва нового типу реакторів за американською технологією АР1000 ще на початку 2023 року. 

У повідомленні йдеться, що орієнтовний термін завершення будівництва та запуску двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС становить 2030–2032 роки, хоча на строки може вплинути перебіг воєнних дій. Вартість одного енергоблока – близько 5 млрд доларів США.

На думку міністра енергетики Германа Галущенка, будівництво реакторів АР1000 Westinghouse в Україні є потужною крапкою у завершенні співробітництва із Росією у сфері атомної енергетики. Кабмін ухвалив рішення про початок розробки технічної документації щодо нового типу реакторів, які в Україні ніколи не будувалися. Тобто закінчили еру створення атомної генерації за радянською технологією.

Читайте також:
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги