Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян

Основних пошкоджень внаслідок масованих атак зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації
Енергетики працюють над відновленням
Джерело: відкриті джерела

Останні масовані атаки окупантів завдали українській енергетиці збитків на понад один мільярд доларів. І після хвилі масованих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури протягом останніх місяців ситуація в енергосистемі – досить складна, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

За словами міністра, основних пошкоджень внаслідок масованих атак зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації, а також системи передачі електроенергії.

"Зараз йдеться про суми збитків на понад мільярд доларів. Але атаки продовжуються, і очевидно, що збитки будуть зростати", – пояснив Галущенко.

До того ж тривають щоденні атаки на різні види енергооб’єктів дронами, балістикою або артилерією.

"Система стабільна, але ситуація досить складна. Наразі завдяки сприятливим погодним умовам енергосистему вдається балансувати потужностями ВДЕ", - додав міністр.

Разом з тим, у деяких регіонах, зокрема в Харкові, який щоденно піддається ворожим обстрілам, діють обмеження електропостачання. В області працюють над стабілізацією ситуації та підготовки до проходження осінньо-зимового періоду.

А загалом для проведення відновлювальних і ремонтних робіт, а також нарощування потужностей маневрової генерації залучають допомогу міжнародних партнерів, зазначив Галущенко.

Новини за темою: До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель

Цьогоріч українська енергетика постраждала більше, ніж в перший рік війни

Водночас посадовці стверджують, що нова хвиля російських ударів по українській енергетиці є потужнішою за ту, що розпочалася восени 2022 року. Самі удари є значно точнішими, а наслідки більш руйнівними.

Російські війська продовжують серію масованих атак на українську енергетику. Причому цього разу акцент – на теплові електростанції та централі, відновлення яких триватиме багато місяців.

До того ж Росія повністю змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі. Тепер окупанти запускають високоточні ракети по електростанціях в районах менш захищених, ніж Київ. 

Ще одна важлива відмінність від зими 2022–2023 – використання дорогих балістичних ракет. Наприклад, в одній із недавніх атак РФ вдарила по ТЕС кількома ракетами вартістю 100 млн доларів. Україна має лише кілька систем Patriot, здатних їх збити.

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом