Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена

Будь-який новий наступ України у наступному році залежатиме від збільшення фінансування з боку Конгресу та схвалення Білого дому
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

У Білому домі вважають, що допомога Сполучених Штатів Америки в розмірі понад 60 млрд доларів посприяє Україні у здійсненні контрнаступу у 2025 році. Також це допоможе утримати Росію від отримання додаткових переваг цьогоріч. зауважив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, пише Financial Times.

Посадовець заявляє, що в Сполучених Штатах очікують "російського прогресу" на полі бою, попри виділення нової допомоги, оскільки "неможливо відразу перемкнути вимикач". 

"Завдяки новій допомозі з Вашингтона Київ матиме спроможність утримати лінію" та забезпечити протистояння російському нападу упродовж 2024 року", – сказав Салліван.

Якщо ж брати сценарій війни наступного року, радник Байдена зазначає, що Україна планує рухатися вперед, щоб повернути собі територію, яку росіяни відібрали у неї.

"Коментарі Саллівана щодо потенційного контрнаступу ЗСУ – це найчіткіша артикуляція Білого дому щодо бачення розвитку конфлікту, якщо Джо Байден переможе на майбутніх виборах президента США", – пише видання.

А будь-який новий наступ України у 2025 році залежатиме від збільшення фінансування з боку Конгресу та схвалення Білого дому.

Водночас видання додає, що неназвані українські чиновники висловили надію, що наступного року це зможе переломити ситуацію.

Новини за темою: Україна планує цьогоріч провести контрударні дії, – Павлюк

Зеленський про новий контрнаступ

Про те, що Україна розробила план нового контрнаступу розповідав на початку квітня й президент України Володимир Зеленський.

Глава держави наголошував, що Україна обов'язково переможе, оскільки не має альтернативи. Однак обіцяти цього напевне й називати дати Зеленський не став.

Також президент зазначав, що Україна може перемогти армію Путіна тільки сучасною зброєю, зокрема зі США. Мовляв, якщо українська держава продовжуватиме нарощувати виробництво й отримуватиме ліцензії від партнерів, то справа буде не в кількості людей, а в якості зброї.

Раніше Зеленський заявляв, що плани українського контрнаступу 2023 року були на столі у Кремля ще до того як він почався.

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві