Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Ватажку "ДНР" Пушиліну та ще двом окупаційним посадовицям оголосили підозру в депортації українських дітей до РФ

Йдеться про 16 хлопчиків та 15 дівчаток
Інфографіка
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін, так звані радниця голови з прав дітей і директорка державної служби з прав сім’ї та дітей псевдореспубліки отримали підозри за депортацію 31 української дитини до пансіонату у РФ. Про це інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Їм заочно повідомили про підозри за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб", – зазначається у публікації.

Слідство нагадало, що йдеться про 16 хлопчиків та 15 дівчаток. Найменшій тоді було 6 років, найстаршим – 17. Окупаційна влада організувала вивезення групи дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування: 19 – з Маріуполя, 9 – з т.о. Шахтарська та Харцизька.

А ще троє дітей проживали у Маріуполі. Після проведення фільтраційних заходів батька малолітніх відправили до Оленівської колонії, а їх забрали.

Глава псевдореспубліки у травні 2022 року підписав "постанову" про відправку дітей нібито на оздоровлення в пансіонат "Поляни" у Підмосков’ї, що входить до структури управління справами диктатора Путіна. А відповідальними визначив свою профільну радницю та директорку державної служби з прав сім’ї та дітей "ДНР".

Спочатку загарбники вивезли дітей до Донецька. Далі автобусами депортували до Ростова-на-Дону, а згодом літаком – до Москви. Ба більше, борт, яким організували переліт дітей, належить до спеціального льотного загону "Росія", який знаходиться у підпорядкуванні управління справ Путіна.

Згодом частину депортованих дітей передали нібито на "виховання" росіянам. Одну дитину влаштували до родини уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової.

Нині ж трьох малолітніх дітей вдалося самотужки забрати їхньому батьку з Маріуполя. Трьох підлітків з цієї групи повернула українська влада. Ще 25 дітей на сьогодні залишаються у депортації.

Новини за темою: На 10 років продовжив Зеленський персональні санкції проти блогера Шарія та ватажка "ДНР" Пушиліна

Депортація українських дітей

Росія вже роками не припиняє викрадати дітей на окупованих територіях України. Однак кидає їх напризволяще – сотні маленьких українців після вивезення до РФ опиняються в дитячих будинках. 

Розслідувачі російського видання "Верстка" з'ясували: щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт. Це ті діти, яких окупанти не визначили в російські прийомні сім'ї за перші пів року війни й відправили в дитбудинки, інтернати та коледжі в різних частинах Росії.

Читайте також:
ЗСУ підтвердили ураження нафтобази у Воронезькій області РФ
Торгували дітьми під виглядом сурогатного материнства: Зловмисники невдовзі постануть перед судом
Росія викрала понад 20 тисяч українських дітей, – Лубінець
Шість компаній, які контролював російський олігарх Горіловський, націоналізують