Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Росія викрала понад 20 тисяч українських дітей, – Лубінець

Є ризик депортації ще 1,5 млн дітей, які перебувають на окупованій території
Дмитро Лубінець
Джерело: відкриті джерела

РФ викрала з України понад 20 тисяч дітей. Проте існує високий ризик депортації ще 1,5 мільйона дітей, які лишаються на тимчасово окупованих територіях. Про це заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Він розповів, що примусово переміщеним та депортованим змінюють персональні дані для того, аби рідні та батьківщина не змогли їх віднайти та повернути.

"Наших дітей навіть відправляють у так звані "табори перевиховання", де зомбують російською пропагандою. Тільки уявіть: наших дітей змушують заперечувати своє українське походження", – наголосив Лубінець.

Також він розповів партнерам про депортацію інтернатних закладів, таких як Олешківський дитячий будинок-інтернат у Херсонській області. Вихованців спочатку перемістили на окуповані території, а потім депортували в Росію. Дітей з Херсонського обласного будинку дитини взагалі депортували до Росії та усиновили без дозволу.

"Нам відомі факти, що вивезені до РФ українські діти-сироти отримують неналежну медичну допомогу та мають не гідні умови перебування", – додав омбудсман.

Депортація українських дітей

Росія вже роками не припиняє викрадати дітей на окупованих територіях України. Однак кидає їх напризволяще – сотні маленьких українців після вивезення до РФ опиняються в дитячих будинках. 

Розслідувачі російського видання "Верстка" з'ясували: щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт. Це ті діти, яких окупанти не визначили в російські прийомні сім'ї за перші пів року війни й відправили в дитбудинки, інтернати та коледжі в різних частинах Росії.

Ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін, так звані радниця голови з прав дітей і директорка державної служби з прав сім’ї та дітей псевдореспубліки отримали підозри за депортацію 31 української дитини до пансіонату у РФ.

Читайте також:
Ватажку "ДНР" Пушиліну та ще двом окупаційним посадовицям оголосили підозру в депортації українських дітей до РФ
Росія готується влітку посилити депортацію українських дітей: Планують вивезти понад 12 тисяч
"Мама померла в його обіймах". Історія 9-річного Іллі з Маріуполя, якого Росія зробила інвалідом і сиротою
Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари