Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу

Призначення і відпуск ліків на основі канабісу здійснюватиметься виключно за електронним рецептом
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Черкасах зареєструвалась перша в Україні аптека, яка відпускатиме ліки на основі канабісу. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич, передає "Укрінформ".

Вона нагадала, що призначення і відпуск ліків на основі канабісу здійснюється виключно за електронним рецептом, який може видати лікар як сімейної практики, так і спеціалізованої меддопомоги. За е-рецептом можна отримати як готовий препарат, так і ліки, що виготовляються в аптеці.

Кожна рослина роду коноплі має маркуватися унікальним ідентифікатором, при вирощуванні мають бути дотримані вимоги щодо належної практики культивування. Лабораторні дослідження на вміст тетрагідроканабінолу (ТГК – головний психоактивний компонент канабісу) проводитимуться у державних лабораторіях, відбір зразків для дослідження відбуватиметься за участю поліції.

Легалізація канабісу

21 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про легалізацію медичного канабісу. За таке рішення проголосували 248 нардепів.

Діяльність з розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці з дотриманням законодавства про лікарські засоби або для використання у науковій та науково-технічній діяльності. Детальніше UWN писав тут.

Хто потребує медичного канабісу?

Понад 6 млн українців, які щодня страждають на нестерпний біль, потребують медичного канабісу.

Серед них є пацієнти, що борються з онкологією, епілепсією, ветерани з симптомами посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а також люди з хворобою Паркінсона та іншими серйозними захворюваннями.

Особливо канабісу потребують військові для лікування психологічних розладів, посттравматичних розладів – це фантомні болі, які виникають після ампутації кінцівок.

При яких хворобах можна використовувати ліки на основі канабісу?

Міністерство охорони здоров'я затвердило перелік станів і хвороб, при яких можна призначати ліки на основі канабісу. Це зокрема пацієнти з хронічним болем, який зумовлений онкологічним захворюванням, церебральним паралічем, розсіяним склерозом, а також пацієнти з травмами спинного мозку, внутрішньочерепними травмами, хворобою Паркінсона.

Вони можуть бути у формі оральних крапель, твердих капсул, гелів та паст.

Читайте також:
МОЗ назвало хвороби, при яких пацієнтам призначають ліки на основі медичного канабісу
Електронна система регулювання обігу медичного канабісу запрацює з жовтня, – МОЗ
В Україні протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 зріс у 13 разів, – МОЗ
Незабаром у тестовому режимі в Україні запрацює електронна черга для отримання ендопротезів