Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ

За травень цього року його вартість зросла до 12 460 гривень
Ілюстративне фото
Джерело: Міністерство енергетики

Фактична ціна реалізації газу в Україні в травні 2024 року зросла на 12% – до 12 460 гривень за 1 тисячу кубометрів. Це перше зростання цін із жовтня минулого року. Відповідні дані публікує Міністерство економіки.

Зазначимо, що згідно з інфографікою, за останні пів року ціна на газ в Україні знижувалася. Останній сплеск у ціні стався в жовтні 2023 року, коли він подорожчав на 2,3%.

Якщо говорити про річний вимір, то ціна на газ у травні 2024 року була вищою, ніж за цей самий період 2023 року (11 164 гривень).

Новини за темою: Підвищення ціни на електроенергію: Нічний тариф складатиме 2,16 грн кВт/год, а пільговий – 2,64

Ціна на газ у Європі різко зросла

Як відомо, на початку червня ціна на газ в Європейському Союзі досягла піврічного максимуму через зупинку норвезького експорту, повідомляло агентство Reuters.

Річ у тім, що в трубопроводі на морській платформі Sleipner Riser утворилася тріщина. Таким чином, прокачування через нього скоротилося до 256 млн куб. м на добу за запланованих 300 млн куб. м.

Цей інцидент підняв європейські ціни до найвищого рівня 2024 року. Удень 3 червня котирування контракту "на день наперед" на хабі TTF становили 421 долар.

Сьогодні ціни на газ у Європі перебувають на рівні 370 доларів за тисячу кубометрів.

Ще у квітні Нацбанк прогнозував, що ціни на газ у Європі суттєво знизяться завдяки збільшенню виробництва ЗПГ, передусім у США та Катарі, постачанню російського дешевшого газу до Китаю та Індії, що зменшує конкуренцію за ЗПГ з боку країн Азії, а також збільшенню виробництва енергії з поновних джерел та збалансованого накопичення запасів.

Попри збільшення цін, у квітні НАК "Нафтогаз" продовжила дію фіксованого тарифу на газопостачання для домогосподарств. Тому ціна для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік.

Читайте також:
Молдова готова постачати електроенергію в Україну, - заява
У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, – Мінекономіки
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
ВАКС зняв арешт з облгазів Фірташа, АРМА вже звернулося до прокуратури