Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні військовозобов'язаним почали поштою надсилати повістки

Такий підхід уже застосовують на Волині
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні військовозобов'язаним почали надсилати повістки поштою. Зокрема, застосовують такий підхід вже у Волинській області, повідомляє місцеве видання "Волинська служба новин" з посиланням на обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

"Резервістам і військовозобов’язаним надсилаються повістки на оновлення військово-облікових даних поштою рекомендованим листом на адресу, яку вказала особа у територіальному центрі або ж за останнім місцем реєстрації", – розповіли в ТЦК.

І додали, в разі, якщо повістка надіслана поштою, підтвердженням буде отримання листа, відмітка про відмову отримувати листа, а також відмітка про відсутність людини за місцем фактичного проживання.

"Наголошуємо, що така повістка буде вважатися належним чином врученою навіть у тому разі, коли адресат з якихось причин не зміг її отримати", – заявили у військкоматі.

Разом з тим зауважили, якщо людина не прийде до ТЦК у визначений час, то нестиме адміністративну відповідальність. Крім того, уникнути мобілізації, регулярно сплачуючи штраф за порушення правил військового обліку або неявку за повісткою, не вдасться.

"Оскільки адміністративне покарання не звільняє від виконання військового обов’язку. Громадянин може заплатити штраф, але водночас він усе одно повинен виконати свій обов’язок", – пояснили в ТЦК.

Новини за темою: З початку року ТЦК виписали майже 12 тисяч штрафів за порушення військового обліку

Що передувало?

Слід сказати, що з 18 липня територіальні центри комплектування мають  право розсилати військовозобов’язаним українцям повістки поштою. Саме до цієї дати минуло 60 днів, які дала влада на оновлення військово-облікових даних.

Закон про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня, передбачає, що якщо людина не отримає повістку, то вона повертається до ТЦК. (Або якщо людина протягом 15 днів не з’явиться до терцентру комплектування.)

Після цього ТЦК направляє запит до відділу поліції з проханням здійснити адміністративне затримання правопорушника. Для виконання відводиться п'ять днів.

До речі, питання стосовно й електронних повісток обговорювалося під час роботи над новим законопроєктом про мобілізацію. За словами члена комітету Верховної Ради з нацбезпеки і нардепа Федора Веніславського, кінцева позиція була така – електронних повісток через електронні кабінети не буде.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP