Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Ірландії зменшилася кількість українських біженців, які проживають в державних помешканнях, десятки центрів закривають

З початку літа в Ірландії закрили майже 190 центрів розміщення українців
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За рік із наданою державою приміщень в Ірландії виїхали майже 17,5 тис. українських біженців. Як повідомили в уряді країни, у середині серпня 2024 року в житлі за державним контрактом проживали 40 058 українців із тимчасовим захистом. Це на 30% менше, ніж торік. Про це повідомляє The Irish Times.

У травні цього року тамтешній департамент інтеграції повідомив, що через політику уряду з надання біженцям житла лише на 90 днів закриють значну кількість центрів, де розміщують українців.

Після цього 189 контрактів з центрами надання житла розірвано. Ще зі 100 центрами розірвання контрактів триває. Нині таких центрів в Ірландії 855, тоді як рік тому їх було 993.

"Близько 12 готелів, у яких раніше проживали лише українці, тепер є "гібридними об’єктами", де живуть як українці з тимчасовим захистом, так і біженці з інших країн. Ще один центр, який раніше використовувався для українців, тепер використовується виключно для розміщення шукачів притулку", – видання цитує Департамент інтеграції.

Водночас ЗМІ пише, що близько 28 800 українських біженців проживають у понад 15 100 ірландських сімей. Сім'ї, які приймають українських біженців, отримують місячний платіж у розмірі 800 євро. З липня 2022 року уряд виплатив за такий прийом 165 млн євро.

Нині в Ірландії проживають 107 279 українських біженців. За останній рік потік людей до країни спав. У липні 2024 року до країни прибували в середньому 33 українські біженці на день. У липні 2023-го кількість новоприбулих сягала в середньому 113 людей на день.

Цьогоріч уряд Ірландії скоротив допомогу українцям із тимчасовим захистом: 90 днів безкоштовного проживання і 38 євро на тиждень фінансової допомоги (до цього було 232 євро).

Ірландія має один із найвищих показників кількості українських біженців при власному населенні в 5,3 мільйона осіб, а скорочення соціальних виплат розкритикували організації, які підтримують біженців.

До речі, у Польщі також створюють нову систему перевірок іноземців. Пільги іноземцям, які виїжджають з країни, будуть призупинені, це стосується також й українців, які перебувають у країні.

Читайте також:
Від початку великої війни Ірландія прийняла 109 тисяч українських біженців, - премʼєр Гарріс
Україна та Ірландія підписали двосторонню угоду про підтримку та співпрацю
Словаччина позбавила тимчасового захисту соратника Медведчука Марчевського
Зеленський просив країни Заходу повернути українських чоловіків, але ті йому відмовили, – ЗМІ