Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Зеленський просив країни Заходу повернути українських чоловіків, але ті йому відмовили, – ЗМІ

Країни Заходу могли відмовити українському президенту з економічних причин, оскільки в цих державах є проблема з нестачею робочої сили
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський звертався до західних країн із проханням посприяти поверненню українських чоловіків на батьківщину, однак отримав відмову. Про це пише Bloomberg.

За даними джерел, український лідер намагався вплинути на союзників у питанні повернення чоловіків мобілізаційного віку. Це питання він зокрема обговорював із політиками Польщі та Угорщини. Ті у відповідь сказали, що "не відправлятимуть біженців назад, поки триває війна".

Як пише видання, країни Заходу могли відмовити українському президенту зокрема з економічних причин, оскільки в цих державах є проблема з нестачею робочої сили, наприклад, на нещодавно побудованих заводах.

Також важливо, що українці, які проживають у Польщі, здебільшого забезпечують себе самі: 80% їхніх доходів – це зарплати на місцевих роботах. А в Чехії українські біженці заплатили майже вдвічі більше податків у першому кварталі цього року, ніж отримали у вигляді соціальної допомоги.

"Відверто кажучи, багато чеських компаній залежать від навичок і працьовитості українських біженців. Будівельна галузь, наприклад, повністю б зупинилася без українських робітників", – пояснює очільник головної лобістської групи чеської роздрібної торгівлі та індустрії гостинності Томаш Проуза.

Новини за темою: Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн

Варто зазначити, що з початку повномасштабної війни з України виїхали кілька мільйонів людей, частина з яких оформили статус біженців у Європі. На сьогодні кількість українських біженців, за даними ООН, може становити близько 5 млн осіб.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 25 червня офіційно схвалила пропозицію Європейської комісії продовжити дію механізму тимчасового захисту для понад чотирьох мільйонів українців, які рятуються від російської війни. Тимчасовий захист українців відтермінували до 4 березня 2026 року.

Також ми писали, що, згідно з соцопитуванням, більшість українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP