Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини

Під час операції кожну розсічену судину "заварювали", щоб запобігти кровотечі

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Вперше у світі офтальмологи Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України (Одеса)  провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

В інституті зазначають, що операцію 13-річному пацієнту провів доктор медичних наук, керівник відділу патології сітківки і склоподібного тіла Микола Уманець.

Торік у серпні на медогляді перед школою хлопець пожалівся на часткове випадання поля зору, але скарг на погіршення зору не було, тому ніхто далі до лікарів не звернулися.

Втім, цьогоріч під час обстеження медики виявили, що зір на лівому оці значно знизився. І виявили практично повне відшарування сітківки й під нею новоутворення – гемангіома.

Ситуація ускладнювалася юним віком пацієнта, оскільки в юному віці новоутворення швидко зростають і поводяться набагато агресивніше. Також серед проблем були великі розміри пухлини та невдале розташування практично впритул до зорового нерва, а також розвиток великого відшарування сітківки з втратою зору.

"Хірургічне видалення внутрішньоочних гемангіом не проводять через дуже високий ризик кровотечі та відсутність ефективних методів її зупинки. Усі сучасні методи лікування хвороби спрямовані на зупинку росту і руйнування пухлини. У випадках же великого розміру, єдиним способом розв'язання проблеми є видалення ока", – зауважили медики.

В Інституті Філатова додали, що у 2020 році також вперше у світі видалили гемангіому великих розмірів. Але тоді це був дорослий пацієнт.

Тому на цей раз, як і чотири роки назад, ставку зробили на унікальний метод високочастотного електрозварювання біологічних тканин в офтальмології, розроблений вченими цього ж інституту спільно з фахівцями Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона. 

Так, під час операції кожну розсічену судину "заварювали", щоб запобігти кровотечі.

До успішної операції українськими офтальмологами у 2020 році у світі фіксували єдиний випадок хірургічного видалення внутрішньоочної гемангіоми. Це було у 2019 році – італійська лікарка-офтальмологиня Барбара Пароліні провела операцію з видалення пухлини невеликого розміру в дорослого пацієнта.

Новини за темою: Професійна свобода лікарям та їхня персональна відповідальність перед пацієнтом: Що зміниться в Україні після впровадження медичного самоврядування

Раніше ми повідомляли, що команда медиків з Канади, Сполучених Штатів Америки й України провела реконструктивні операції на обличчі та шиї 32-х поранених українців. Більшість захисників мали комбіновані поранення. Загалом спеціалісти провели 88 хірургічних втручань під час третьої міжнародної місії Face the Future Ukraine, яка відбулася в травні в Івано-Франківську.

Читайте також:
На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро
В Індії зафіксовано другий випадок смерті від вірусу Nipah, владі довелося запроваджувати карантин, – ЗМІ
"Лікарі без кордонів" заявили про вихід з РФ
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго