Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Українські дрони-дракони шокують російську армію на полі бою, - аналітики

Експерти оцінили користь дронів-драконів для ЗСУ на фронті
Фото ілюстративне
Джерело: Володимир Зеленський

ЗСУ почали застосовувати на фронті бойові безпілотники, які здатні розпилювати терміти. Втім, це не єдина перевага цих дронів, пише Defense News.

Видання зазначає, ці безпілотники не тільки "випалюють" ворога. Вони також здатні вести зйомку від першої особи та спостерігати за позиціями росіян.

Водночас експерти вважають, що такі дрони можуть бути застосовані лише за певних обставин і мають подвійну мету: це і дешевий спосіб викриття ворожих позицій, і засіб наганяти страх на війська окупантів.

"Першочергове використання цих термітних БПЛА - це дефоліант для знищення дерев і листя, які російські війська і техніка використовують для приховування в лісосмугах; і, по-друге, ймовірно, вони призначені як психологічна зброя через характер впливу терміту при контакті зі шкірою", - сказав старший науковий співробітник лондонського Королівського інституту об'єднаних збройних сил Джастін Бронк.

Водночас, висока температура суміші може пошкодити або знищити схованки з обладнанням та боєприпасами за один виліт.

"Вони можуть використовуватися для специфічних цілей, для яких вибухові ефекти не є ідеальними, і можуть бути корисними для спалювання покинутих транспортних засобів, наприклад, зберігаючи вибухові боєголовки для місій, що потребують кінетичних ефектів", - зазначив науковий співробітник Центру аналізу європейської політики США Федеріко Борсарі.

Обидва експерти зазначили, що дрони є підходящим варіантом безпілотника для доставки запалювальної суміші на повільній швидкості через їхню низьку вартість і точну маневреність.

Однак небезпека використання термітів полягає у можливості виникнення неконтрольованих пожеж, які можуть спалити цивільну інфраструктуру та невійськові об'єкти. Використання термітних боєприпасів не є забороненим, але й не є простим, кажуть експерти.

"Було б легітимно і законно використовувати їх як дефоліанти для зняття укриття, і це стосується лише тих випадків, коли вони а) влучають у цивільних або б) існує значний ризик того, що подальший вогонь загрожуватиме цивільному населенню - порівняйте це з тим, як Росія використовувала термітні боєприпаси минулого року без розбору", - вважає директор військової науки RUSI Метью Савілл.

Що ще відомо про "дракони"

Терміт – це лише один із видів запалювальної зброї, серед інших – напалм і білий фосфор. Управління ООН з питань роззброєння заявляє, що запалювальна зброя може спричинити масові руйнування і шкоду навколишньому середовищу.

Згідно з міжнародним правом, терміт не заборонений для використання у військових діях, але його використання на цивільних об'єктах заборонено через жахливі наслідки, які він може мати для людського організму.

Зазначається, що Україна звинувачувала окупантів у використанні запалювальних боєприпасів проти цивільних об'єктів на початку повномасштабної війни, в тому числі проти села Черкаські Тишки на Харківщині у травні 2022 року. Українські військові також звинуватили Росію у використанні запалювальних речовин під час нападу на Бахмут минулого року.

Нещодавно командувач Сил безпілотних системи Вадим Сухаревський заявив, що нині Збройні Сили України можуть переважати у кількості дронів російську армію.

Читайте також:
РФ хоче перейти до цілодобових атак по Україні, – ЦПД
Росія передбачала вторгнення ЗСУ в Курську область за кілька місяців, – The Guardian
Зеленський запровадив санкції проти казанського порохового заводу та російського "Маяка"
Чому Путін боїться оголошувати нову хвилю мобілізації: Роз’яснення аналітиків ISW