Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна потрапила в топ-3 найбільших імпортерів зброї у світі за 2022 рік, – SIPRI

Тільки Катар та Індія торік закупили більше зброї, ніж Україна
Джерело: Reuters

Україна стала третьою країною у світі за імпортом зброї у 2022 році. Тільки Катар та Індія закуповували торік більше озброєнь. Про це йдеться у звіті дослідницького інституту SIPRI у Стокгольмі.

Як зазначають аналітики, за всю свою незалежність до 2021 року Україна імпортувала мало основних озброєнь. Однак після російського вторгнення в Україну 2022 року через військову допомогу США та ЄС Україна стала третьою з найбільших імпортерів основних озброєнь та 14-ю – за період із 2018-го по 2022 рік.

За даними експертів, на Україну припадає 2,0% світового імпорту озброєнь за п'ятирічний період.

Основними постачальниками України у 2022 році були США, на частку яких припало 35% усього українського імпорту озброєнь протягом року, Польща (17%), Німеччина (11%), Велика Британія (10%) і Чехія (4,4%).

В основному в Україну відправляли зброю, яка вже була використана в минулому. Йдеться про такі види озброєнь, як артилерія, артилерійські ракети, танки і протитанкові ракети.

Також було поставлено деякі нові озброєння, такі як системи ППО з Німеччини, Польщі, Великої Британії та США.

Новини за темою: Росія намагається сповільнити поставки зброї Україні інформаційними вкидами, – ISW

При цьому аналітики зазначають, що Україна не отримала всі види озброєнь, які просила надати, і на різних етапах 2022 року між державами існували розбіжності щодо того, що вони були готові поставити.

Наприклад, якщо Польща та Чехія поставили Україні танки в першій половині 2022-го, то Німеччина, Велика Британія та США вирішили зробити це лише наприкінці 2022-го або на початку 2023 року.

Крім того, на кінець 2022 року основні постачальники все ще не були готові поставити зброю з можливістю завдання ударів великої дальності.

Що стосується світової ситуації, то загалом імпорт основних озброєнь європейськими державами збільшився на 47%, якщо порівнювати періоди 2013–2017-й і 2018–2022 років, тоді як глобальний рівень міжнародних поставок зброї знизився на 5,1%.

Частка США у світовому експорті зброї збільшилася з 33% до 40%, а частка РФ скоротилася до 16%, тоді як раніше вона становила 22%.

Новини за темою: Західні компоненти для зброї постачаються в РФ і після повномасштабного вторгнення: Звіт

У SIPRI також помітили, що, незважаючи на скорочення глобальних поставок зброї, поставки до Європи різко зросли на тлі напруженості у відносинах між Росією і більшістю інших європейських держав.

Раніше

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило українську владу у десятки разів збільшити свою увагу до питань оборони. UWN розповів, як реформувалась українська армія у 2022 році.

Також посли країн Європейського Союзу на зустрічі 8 березня погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян