Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україна конфіскує російський транспортний літак АН-124 "Руслан", – Шмигаль

Літак вже понад рік знаходиться у Торонто
АН-124 "Руслан"
Джерело: відкриті джерела

Україна готується до конфіскації російського літака АН-124, який відомий, як "Руслан". Він належить компанії "Волга-Днепр" і з початку повномасштабного вторгнення знаходиться в аеропорту Торонто (Канада). Про це у своєму Facebook написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль за результатами візиту до Канади.

"Новий пакет санкцій проти Росії від Канади. Зокрема, проти компанії "Волга-Днепр". Готуємося до конфіскації літака АН-124 та інших активів агресора в Канаді й передачу їх на користь України", – написав глава українського уряду.

Скільки ще заарештовано російських АН-124 "Руслан"

Ан-124 "Руслан" – це останній літак, створений під безпосереднім керівництвом генерального конструктора Олега Антонова. Він є найбільшим у світі серійним транспортним літаком. Модифікований "Руслан" – АН-124-100 успішно працює на світовому ринку комерційних перевезень. 

Всього на даний час у Росії є 12 Ан-124 "Руслан". Усі вони належать компанії "Волга-Днепр". Україна оголосила про їх арешт ще рік тому. Мотив – неправомірна видача Росією сертифікатів льотної готовності на ці АН-124. Адже це право, згідно з міжнародним законодавством, належить компанії-розробнику. Тобто українському ДП "Антонов". 

Цікаво, що юридичні процеси щодо неправомірної видачі сертифікатів розпочалися не після початку повномасштабного вторгнення, а за кілька років до того – ще у 2019 році.

На цей час заарештовано усього чотири російських АН-124. 

Перший з них знаходиться у Канаді. Ще три – у Німеччині, в аеропорту Лейпцига. Тож не виключено, що країна в рамках антиросійських санкцій передасть Україні за прикладом Канади ці три повітряні судна.

Зазначимо, що на даний час Росія використовує ті АН-124, що лишилися на її території, в основному для польотів у Китай. Однак на даний час невідомо, скільки ще "Волга-Днепр" зможе експлуатувати ці повітряні судна, оскільки ключові комплектуючі – двигуни Д-18Т, а також низка інших вузлів та агрегатів виготовляються на ДП "Антонов" в Україні.

Нагадаємо, ексдиректору "Антонова" Сергію Бичкову повідомили про підозру. Через службову недбалість чиновника російські окупанти знищили літак Ан-225 "Мрія". 

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ