Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Більше ніж 30 українців загинули з початку війни, намагаючись незаконно перетнути державний кордон, – ДПСУ

Найчастіше громадяни України намагаються втекти за кордон, обходячи пункти пропуску
Джерело: відкриті джерела

Щоденно прикордонні наряди викривають порушників, які намагаються в незаконний спосіб перетнути кордон. Це стається як на зеленій ділянці кордону, тобто поза межами пунктів пропуску, також спроби порушення незаконного перетину кордону припиняються щоденно і в пунктах пропуску на шляхах, де можна легально перетнути кордон. Але тут порушники, як правило, використовують або підроблені документи, або намагаються підкупити інспекторів Державної прикордонної служби. Про це розповів речник ДПСУ Андрій Демченко.

За його словами, дехто з ухилянтів може ховатися в "конструктивних особливостях транспортних засобів" і в такий спосіб нелегально перетнути кордон. Але все ж таки більшість спроб фіксуються саме по зеленій ділянці кордону.

"Незмінними напрямками, де найбільше таких випадків припиняються або намагаються їх вчинити, – це кордон з Молдовою та Румунією. Менше по інших ділянках, зокрема по Угорщині, Словаччині, Польщі значно в меншій кількості намагаються незаконно перетнути кордон", – говорить Демченко.

Він додає, що порушники досить часто нехтують своїм власним життям та здоров’ям, обираючи важкодоступні гірські місцевості, де кордон проходить по гірських річках. Також їхнім життям нехтують і організатори таких незаконних мандрівок, бо, як правило, порушники не є самостійними учасниками цього процесу.

"Мало затриманих нами порушників зазначали, що вони самі для себе проклали маршрут, як правило, вони зазначають, що користувалися послугами таких злочинних організованих груп, які їм обіцяли сприяння в незаконному перетині кордону, за те вони платили кошти і досить немаленькі. Прикро, що замість того щоб підтримати Україну, підтримати Сили оборони нашої країни, вони збагачують криміналітет, який спеціалізується або сприяє людям в незаконному переправленні через кордон", – розповідає спікер прикордонної служби.

Демченко пояснює, що коли ці організатори та пособники інструктують людей, вони часто направляють їх через такі складні ділянки місцевості, в тому числі через гірські річки.

"Були випадки неодноразово, коли людина дістається лінії кордону і з подивом бачить, що перед нею ще гірська річка і доведеться її долати, а чоловік розуміє, що фізичних сил у нього на це немає. Ті, хто зважуються на такі дії все ж таки подолати гірську річку, досить часто закінчують фатально, бо люди втрачають життя. Загалом по гірських річках нашими прикордонними нарядами виявлено близько 24 випадків незаконного перетину – це загалом за час воєнного стану. Але якщо говорити про кількість смертей через незаконну мандрівку, то таких зафіксовано понад 30", – уточнив Андрій Демченко.

Тим часом в Україні готують нову модель охорони кордону після збільшення кількості прикордонників. Державна прикордонна служба зараз формує і продовжує підсилювати свої можливості, створюючи підрозділи нового зразка бригадного типу. Вони фактично можуть здійснювати бойові дії, маючи на озброєнні артилерію й інші засоби для ураження. Саме цим викликане збільшення чисельності штату ДПСУ.

Водночас в уряді уточнили, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. А надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Читайте також:
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович