USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Ексдиректор "Антонова" отримав підозру через знищення "Мрії"

Колишній посадовець не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце
Мрія знищена_5 ексдиректор Антонов

Ексдиректор ДП "Антонов"

Джерело: Нацполіція

Ексдиректору "Антонова" Сергію Бичкову повідомили про підозру. Через службову недбалість чиновника російські окупанти знищили літак Ан-225 "Мрія". Про це поінформували у Національній поліції.

"Сума завданих державі збитків становить понад 8,4 млрд гривень", – йдеться в повідомленні.

Встановлено, що експосадовець, незважаючи на застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на це повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце. У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель "Мрія" згоріла.

Також під час досудового розслідування встановлено, що літак АН-225 "Мрія" напередодні військового вторгнення Росії в Україну був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість авіапального для виконання рейсу, екіпаж був готовий до вильоту. Усе це вказує на те, що були всі можливості для евакуації повітряного судна в аеропорт у місті Лейпциг (Німеччина).

Утім колишній генеральний директор ДП "Антонов" не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Окрім того, слідчі перевіряють інформацію щодо можливості евакуації ще шести літаків, у тому числі Ан-124 "Руслан", які тоді перебували на території аеропорту.

Екскерівники ДП "Антонов" перешкоджали підготовці оборони аеродрому в Гостомелі

Екскерівникам ДП "Антонова" повідомили про підозру за перешкоджання підготовці оборони аеродрому в Гостомелі і через дії яких знищено "Мрію". Про це розповіли в СБУ.

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення у січні – лютому чиновники не допустили військових Національної гвардії України у Гостомельський аеропорт і не дали підготувати його для захисту.

Це призвело до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому, навколишніх населених пунктів і до знищення літака Ан-225 "Мрія".

"Ми ведемо об’єктивне розслідування цієї справи. Ті, хто фактично допоміг ворогу знищити один із символів України, мають понести заслужене покарання. І СБУ зробить для цього усе необхідне. А новий літак наша держава обов’язково побудує, бо "Мрію", як і Україну, неможливо зруйнувати", – зазначив голова Служби безпеки України Василь Малюк.

В Офісі генпрокурора додали, що про підозру повідомили колишнім гендиректору ДП "Антонов", т.в.о. заступника гендиректора, а також заступнику директора з авіаційної безпеки держпідприємства.

Всіх трьох фігурантів підозрюють за ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України ("Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, яке призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків").

Двом фігурантам провадження обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Колишнього заступника гендиректора ДП "Антонов", який наразі переховується від правосуддя, оголошено у розшук.

Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення.

Напередодні на Харківщині затримали та оголосили про підозру місцевому депутату, який наказав переобладнати українські лікарні під військові госпіталі для окупантів. 

Також правоохоронці затримали та повідомили про підозру агентам ФСБ, які збирали інформацію про місця перебування ЗСУ та координати критичної інфраструктури, зокрема місцевих лікарень. 

Читайте також:
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркуту" як оперативник, - розслідування
НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка НАЗК перевіряє спосіб життя відстороненого наразі від посади очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА