Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна хоче отримати 50 мільярдів доларів від G7 без умов і на будь-які цілі, – прем'єр-міністр

Київ очікує, що країни "Великої сімки" запустять механізм додаткових кредитів

Денис Шмигаль

Джерело: відкриті джерела

Україна хоче поповнити державний бюджет 50 млрд доларів від G7 без умов і на будь-які цілі. Про це на форумі "Україна 2024. Незалежність" заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Україна розраховує, що до кінця цього року країни "Великої сімки" запустять механізм додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України – Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine, ERA.

"У нас є наша політична рамка. Це мають бути 50 млрд доларів. Україна має отримати їх не пізніше ніж кінець цього року. Ці кошти мають бути безумовними для України, тобто не прив'язаними під якісь реформи. Вони мають бути безвідсотковими, не впливати на збільшення державного боргу. І ці кошти зможемо використати на будь-які потреби", – заявив Шмигаль.

За словами прем'єра, Україна планує витратити ці гроші на компенсації постраждалим від війни, але також – на фінансування дефіциту бюджету, закупівлю зброї тощо.

"Важке завдання. Країни G7 та Європейського Союзу мають знайти між собою консенсус, як надати ці гроші. Ці кошти будуть компенсовуватися для наших партнерів доходами від заморожених російських активів, загальна сума яких 300 млрд доларів. Від 3 млрд доларів до 4 млрд доларів щорічно партнери будуть отримувати, вони будуть йти на погашення цього гранту для України", – зауважив Шмигаль.

Крім цього глава уряду зазначив, що Україна не обмежується лише цими планами і розраховує на подальшу конфіскацію всіх заморожених російських активів. До того ж якщо конфіскація відбудеться раніше, ніж партнери отримають назад свої гроші, залишок покриє Україна з конфіскованої суми.

Раніше Сполучені Штати Америки запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів центробанку Росії. А тоді використати отримані кошти на підтримку України.

У лютому цьогоріч Рада Європейського Союзу схвалила початок програми Ukraine Facility, в рамках якої Україні пообіцяли надати 50 млрд євро до 2027 року.

Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Стало відомо, хто забруднив річку Сейм
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"