Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Україна атакувала один із найбільших НПЗ Росії

Операцію провела Служба безпеки України разом із Головним управлінням розвідки
НПЗ "ТАНЕКО"
Джерело: відкриті джерела

Україна здійснила успішну атаку на російський нафтопереробний комплекс "ТАНЕКО" ("Татарстанський нафтопереробний комплекс") в Нижньокамську, що в Республіці Татарстан. Hromadske з посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомляє, що операцію провела Служби безпеки України спільно з Головним управління розвідки Міноборони України.

Зазначається, що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ, після чого там виникла пожежа. 

Джерело зазначило, що потужність цієї установки попередньо була 8 млн тонн нафти, що становить 2,6% від загального річного перероблювання РФ на рік. Окрім того, цей завод входить до п'ятірки найбільших НПЗ Росії.

Атака здійснена з метою "перекрити кисень країні-бензоколонці", щоб мінімізувати надходження прибутків від нафти до військового бюджету РФ.

Що відомо про НПЗ "ТАНЕКО"?

Будівництво нафтопереробного комплексу розпочалося у 2005 році. Новий комплекс НПЗ у Нижньокамську став першим за останні 30 років масштабним об'єктом нафтопереробного комплексу, збудованим "з нуля".

У грудні 2011 року першу чергу комплексу нафтопереробних та нафтохімічних заводів введено в експлуатацію. Вихід "ТАНЕКО" на проєктну потужність з переробки 7 млн тонн нафти дозволив Татарстану у 2012 році посісти шосте місце серед регіонів Росії за обсягами нафтопереробки.

У 2013 році проведено модернізацію виробництва, що дозволило збільшити продуктивність ЕЛОУ-АВТ-7 (електробезсолюючої установки) до 115%. Завдяки цьому "ТАНЕКО" став лідером серед інших нафтопереробних підприємств Росії із завантаження установок.

У 2022 році завод "ТАНЕКО" піднявся до п'ятого місця у рейтингу найбільших нафтопереробних заводів Росії з обсягом переробки 16,2 млн тонн нафти на рік. Завод був заснований 2005 року і став першим НПЗ, збудованим з нуля у пострадянській Росії.

Україна використовує дрони зі штучним інтелектом

CNN пише, що Україна для атак на російські цілі використовує дрони з більшою дальністю дії та більш просунутими можливостями – у деякі з них навіть інтегровано базову форму штучного інтелекту, щоб допомогти їм орієнтуватися та уникати перешкод.

Зазначається, що саме штучний інтелект забезпечує точність атак. Адже на кожному літальному апараті є термінальний комп'ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. 

Точність ударів також досягається завдяки датчикам дрона.

"У них є така річ, як "машинний зір", який є різновидом штучного інтелекту. По суті ви берете модель, записуєте її на чіп і навчаєте цю модель визначати географію і ціль, до якої вона рухається. Коли він (дрон, – ред.) нарешті буде розгорнутий, зможе визначити, де він знаходиться. Він не вимагає жодного зв'язку (із супутниками), він повністю автономний", – пояснила аналітикиня Королівського інституту об'єднаних служб Ноа Сільвія.

Ще атаки на НПЗ у Росії

13 березня від удару БпЛА постраждав найбільший НПЗ "Роснафти" в Рязані, що постачає пальне, зокрема в Москву й область. Після пожежі на заводі припинили роботу дві установки, внаслідок чого виробництво бензину впало на третину (3,3 тисячі тонн на добу), а дизпалива – більш ніж наполовину (5,8 тисячі тонн на добу).

16 березня через атаку БпЛА загорілася єдина діюча установка нафтопереробки на НПЗ у Сизрані, а ще раніше одну з двох установок із переробки нафти зупинив Куйбишевський НПЗ "Роснафти".

Також дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Пілотаж виконав далекобійний БпЛА "Лютий".

Ситуація з нафтою у РФ

Після атак у березні стало відомо, що найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. 

Водночас з 11 березня після серії аварій на великих нафтопереробні заводи оптові біржові ціни на Аі-92 зросли на 13%, Аі-95 – на 8%, а літнє дизпаливо подорожчало на 11,9%.

Також Росія зіткнулася з різким падінням виробництва бензину після серії нальотів українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ "Роснафти" та "Лукойлу". За тиждень, що завершився 24 березня, випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4% і склав 754,6 тис. тонн.

Крім того

Сьогодні у Татарстані також було атаковано завод, на якому збирають "Шахеди". Він розташований за понад 1200 кілометрів від кордону з Україною.

Читайте також:
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків
Хочуть піти в наступ на інших напрямках східної України - ISW пояснив стратегічну мету атак росіян на півночі Харківської області
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення