Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Росіяни пішли в наступ у Харківській області

Російська армія суттєво посилила обстріли Вовчанська на Харківщині
Джерело: відкриті джерела

Російські війська під прикриттям бронетехніки спробували прорвати оборону ЗСУ у Харківській області. Атаку ворога було відбито, бої тривають. Про це повідомляє Міноборони.

Зазначається, що протягом цієї доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб. Вночі росіяни посилили вогневий тиск артилерії на передній край оборони.

"Приблизно о п'ятій ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки", – йдеться у дописі.

У Міноборони зазначають, що атаку ворога відбито, тривають бої різної інтенсивності.

"Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. Збройні сили України продовжують стримувати наступ ворога", – додають у міністерстві.

Під щільним вогнем – Вовчанськ

Окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області, передусім завдаючи ударів по місту Вовчанськ. Наразі у місті проводиться евакуація, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Як зазначає Синєгубов, усю ніч тривали обстріли з КАБів, РСЗВ та артилерії. Також російські війська безрезультатно намагались прорвати кордон силами ДРГ.

"Збройні сили України впевнено тримають позиції: не втрачено жодного метра. Угруповання противника не становить загрози для Харкова, його сил вистачає лише для провокацій на північному напрямку", – наголосив очільник Харківської ОВА.

Він зауважив, що усі органи влади працюють, перебувають на місцях та виконують свої обов'язки.

"Закликаємо цивільне населення прикордонних населених пунктів бути в укриттях, адже для ворога немає різниці – завдавати ударів по військовій інфраструктурі чи по цивільних беззбройних людях", – заявив Синєгубов.

Водночас, як повідомив керівник Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі, Вовчанськ перебуває під щільним ворожим вогнем з третьої ночі.

"Складно сказати, з яких саме населених пунктів обстрілюють. Перетину кордону немає (росіянами, – ред.). Займаємось евакуацією. Дітей у місті не залишилось", – уточнив Гамбарашвілі.

З Вовчанської громади на Харківщині масово евакуюють населення

З міста Вовчанська та навколишніх населених пунктів на Харківщині відбувається евакуація населення. Влада, поліція та волонтери спільно допомагають людям виїжджати. Про це у коментарі "Громадському радіо" сказав голова Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

"Зараз ми евакуюємо населення. Основна маса людей виїжджає своїм транспортом. Але водночас разом з гуманітарним центром ми організовуємо вивіз тих місцевих, у кого немає своїх автівок. Спільно з волонтерами і поліцією працюємо. Вивозимо з Вовчанська і ближніх населених пунктів", – розповів очільник адміністрації.

Евакуація відбувається тому, що наразі російська армія масовано обстрілює місто:

"Місцеві кажуть, що такого обстрілу ще не бачили. Тому зараз у Вовчанську небезпечно знаходитись. З третьої ночі летять КАБи, артилерія, з РСЗВ обстрілюють".

Інформації щодо загиблих та поранених унаслідок обстрілів російськими окупантами Вовчанська поки немає, є дані про масовані руйнування.

Що відбувається на фронті у Харківській області

За даними DeepState, активізація почалася зі щільних обстрілів різними засобами вогневого ураження прикордонних населених пунктів Харківщини. Наразі обстріли продовжуються, зокрема в районі міста Вовчанськ. Також активно застосовуються системи РЕБ та БПЛА.

DeepState

Дослідники наголошують, противник пробує заходити та закріплятися в ряді населених пунктів вздовж кордону, зокрема, в селах Стрілеча – Красне – Пильна – Борисівка. Також здійснюються спроби заходу ворога в населені пункти Гатище - Плетенівка. Основними силами кацапів для заходу наразі є піхота з підтримкою невеликої кількості техніки. Далі вищевказаних населених пунктів рухатися не наважуються, можливо, очікується задіяння основних сил.

"Наявних ресурсів, які задіяв ворог на цей момент, не вистачить для глибокого просування. Наразі ситуація складається такою, що ворог здійснює дестабілізацію в прикордонних районах. Але невідомо, скільки основних сил він готовий задіяти для даного маневру", – йдеться в повідомленні.

Окремо аналітики розповіли про відтинок Стрілеча – Красне – Пильна – Борисівка. Ворог заздалегідь здійснював спроби насичення особовим складом у селах, зокрема в селі Пильна, про яке ми більш детально напишемо окремо. Можна заявляти про відбиття всіх атак, перекручувати інформацію, але відповідальні особи, які мали реагувати на це з перших дзвіночків, зараз думають, що ж цим робити.

DeepState зазначає,  в інформаційному полі подібні дії з боку ворога очікувалися. Ще більше на них чекали підрозділи Сил оборони, які безпосередньо тримають позиції вздовж кордону. Зараз все в їхніх руках, і вони докладають максимальних зусиль у відбитті чергових наступальних дій московитів. Задача всього суспільства – не панікувати, а допомагати нашим бійцям на передовій. Цивільному населенню в прикордонних районах не ловити гав, а прислухатися до закликів від місцевої влади, зокрема, щодо евакуації.

Зеленський підтвердив наступ РФ у Харківській області

Сили оборони України сьогодні вранці спинити наступ Росії на Харківському напрямку. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Станом на 7-8 ранку відбувся жорстокий артилерійський бій. На той час наступ росіян вдалося зупинити", - заявив він.

За словами президента, що Збройні сили України були готові до таких дій росіян.

"Вони можуть збільшувати сили в цьому напрямку. Але наше військове командування знало про це і розраховувало сили для того, щоб зустріти вогнем ворога", - сказав Зеленський.

Президент додав, що зараз іде жорстокий бій на цьому напрямку. Прорив РФ був зупинений зранку. Джерела в Силах оборони підтвердили "Суспільному", що бої на кордоні Харківщини тривають дотепер від 05:00. ЗСУ та прикордонні загони України тримають оборону. Росія нібито має намір створити десятикілометрову буферну зону на прикордонні.

Росія має ресурси для загострення у прикордонні, але не для наступу на Харків

Росія може мати ресурси для загострення дій у прикордонні Харківської області. Проте про наступ на Харків не йдеться. Про це заявив керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко.

"Ворог має ресурси для активізації дій у прикордонні Харківщини. Сили оборони контролюють ситуацію", – заявив він.

За словами Коваленка, дії російських військ прогнозовані. Раніше зазначалося, що у ворога можуть бути ресурси для загострення у прикордонних районах Харківської області, але не для наступу на Харків.

Українців попереджають, що у мережі можуть з'явитися фейки про нібито наступ на Харків.

"Важливо не плутати це зі здатністю захопити Харків, якої немає. Зараз буде багато вкидів по цій темі", – сказав керівник ЦПД.

В Харківській ОВА закликали мешканців прифронтових сіл евакуюватися. Там нагадали, що діє гаряча лінія з питань евакуації – звертайтесь за цим номером телефону 0-800-33-92-91. Вас проконсультують і забезпечать супровід на всіх етапах.

Також повідомили, що на Харківщині ще з 2022 року розроблені маршрути евакуації, а також налагоджена система видачі гуманітарної допомоги, тимчасового розселення тощо.

Читайте також:
Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"
"Резерв+" помилково показав, що ви у розшуку: Що робити
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США