Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Угорщина лякає, що блокуватиме Україні фінансову допомогу ЄС, якщо та не відновить транзит російської нафти

Україна перекрила Угорщині нафту компанії "Лукойл", яка йде транзитом
Сійярто
Джерело: відкриті джерела

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю ATV заявив, що Угорщина буде блокувати допомогу Україні на 6,5 млрд євро в рамках Європейського фонду миру. Це буде доти доки Київ не розблокує трубу з російською нафтою, що транспортується через Україну до Угорщини.

Сійярто пояснив, що Угорщина та Словаччина на 33% і 40-45% відповідно залежні від російського "Лукойлу". Адже нафта цієї компанії проходить транзитом через Україну. Так як Україна перекрила постачання, енергопостачання цих двох європейських країн під загрозою, наголосив глава МЗС Угорщини.

Він додав, що в угоді про асоціацію між ЄС та Україною зазначено, що Україна не має права перекривати постачання нафти до країн ЄС. Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що Єврокомісії буде важко підтримати Україну в цьому питанні.

"Я дав зрозуміти, що поки це питання не буде вирішено Україною, всі повинні забути про виплату 6,5 мільярдів євро компенсації за постачання зброї з Європейської миротворчої програми. Тому що як виглядатиме виплата 6,5 мільярдів євро, якій ми сприяємо, поки Україна загрожує безпеці нашого енергопостачання? Я вважаю, що тут кристально чиста ситуація, і Єврокомісія повинна справді тиснути на Україну, щоб знову дозволити постачання нафти "Лукойлу" через Україну", - зазначив Сійярто.

Заборона на транзит

Україна ввела часткову заборону на транзит російської нафти через свою територію. Тепер упродовж кількох наступних тижнів в Угорщині можуть підскочити ціни на енергетику, країна стикнеться з дефіцитом палива та навіть може застосувати відключення електрики. 

Також Угорщина та Словаччина просять Європейський союз переконати Україну відновити транзит російського постачальника нафти "Лукойл" до Східної Європи.

Читайте також:
Черговий нереалістичний план Трампа. Чому ціна на нафту в 40 доларів за барель не змусить Путіна зупинити війну в Україні
Московський НПЗ зупинив прокачування нафти після атаки дронів, – ЗМІ
Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей
Угорщина спрощує умови в'їзду для росіян та білорусів