Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Черговий нереалістичний план Трампа. Чому ціна на нафту в 40 доларів за барель не змусить Путіна зупинити війну в Україні

Слово експертам
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Кандидат у президенти США Дональд Трамп днями заявив, що Росія не зможе воювати в Україні, якщо ціна на нафту становитиме 40 доларів за баррель. Про це він сказав в контексті свого плану про те, як завершити війну в Україні.

"Коли у Путіна барель по 100 доларів – війна працює. Путін не зможе воювати з нафтою по 40 доларів", – зазначив він.

Чи дійсно така ціна на нафту є реалістичною і чи справді цей план допоможе припинити російську агресію, UWN вияснив у експертів. 

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин переконаний, що сценарій, про який говорить Дональд Трамп, нереалістичний першою чергою через сам світовий ринок. 

"Середня собівартість видобутку російської нафти, за попередніми даними, становить приблизно 32–35 доларів за баррель. Тобто якщо говорити про ціну в 40 доларів, то вони ще будуть з прибутком, якщо 20 доларів – то зі збитком. Але якби серед продавців нафти на світовому ринку не було країн ОПЕК, то, напевно, позиція Трампа була б зрозумілою. Проте я не знаю, який обсяг нафти треба викинути на світовий ринок, щоб ціна на нафту була на рівні 20 доларів за барель достатньо довго. Країни ОПЕК взагалі зменшують обсяг видобутку нафти, і баланс нафти на світовому ринку різко падає. Так як без нафти на сьогоднішній момент життя цивілізованого суспільства неможливе, в будь якому разі ціна підніметься. Так що, я думаю, те, про що говорить Трамп, на сьогодні в довгостроковій перспективі практично неможливо реалізувати".

За його словами, ціну на нафту у 20 доларів за барель можна забезпечити протягом двох-трьох днів, максимум – тижня. Але ж далі вона все одно повернеться до ринкових 70–75  доларів за баррель. 

"Ці заяви нереалістичні з однієї простої причини – країни, які видобувають нафту для того, щоб зберегти ціну на ринку, який буде давати їм прибутки, миттєво зменшують видобуток нафти і баланс на світовому ринку нафти різко падає. І миттєво ціна піднімається. Хто б там що не говорив і що б там Трамп не розказував". 

Головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус переконаний, що у Росії вистачить і запасів грошей, і доходів від реалізації інших ресурсів, щоб продовжувати війну в Україні навіть за умови ціни на нафту в 40 доларів за баррель. До того ж, на його думку, Трамп використовує історичні аналогії: 

"Така історія була і з Радянським Союзом, який в силу неефективної, неринкової, планової економіки сидів на нафтогазовій голці. І коли у другій половині 80-х обвалили нафтовий ринок і ціна за баррель була 18–20 доларів, виявилося, що неефективна неринкова і неконкурентноздатна радянська економіка просто-напросто розвалилася.

Тому одна із причин, чому розпався Радянський Союз, – економічна, а не тільки політична. Просто-напросто грошей для того щоб утримувати країну, утримувати армію і всі інші соціальні питання, фізично не було. Тому Трамп вирішив зробити так, як свого часу зробив Рональд Рейган – політична ікона серед республіканців, він вирішив піти тим самим шляхом". 

Іван Ус впевнений, що навіть якщо ціна за баррель впаде до 20–30 доларів, війна завтра не закінчиться. 

"Так, нафтогазові доходи дають можливість росіянам фінансувати війну. Але чи закінчиться вона завтра, якщо ціна на нафту впаде, скажімо, до 40 доларів, до 20, до 30? Прямо завтра не закінчиться. У росіян є ще гроші, у них ще є фонди, які накопичували ці, як вони їх називають, “жирні двохтисячні”. Тобто там є певний ресурс, певний резерв є – це з одого боку. З іншого – крім нафти вони торгують іншими речами, ще є рідкоземельні метали, ще є ліс. Хоча металургія впала, газ впав, буде складно, але завтра прямо війна не закінчиться. Однак шлях стратегічно вибраний правильно", – резюмував Іван Ус. 

 

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом