Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро

Це зобов'язання мають підписати наступного тижня на саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні

Ілюстративне фото

Джерело: ВВС

Союзники по НАТО погодилися з наступного року надати військову допомогу Україні розміром 40 мільярдів євро (43,05 мільярда доларів). Про це агентству Reuters сказав західноєвропейський дипломат.

За даними видання, країни – члени Північноатлантичного альянсу погодили пропозицію генерального секретаря блоку Єнса Столтенберга й надалі виділяти Україні військову допомогу, збільшивши її до 40 мільярдів євро на рік.

"Лідери НАТО повинні підписати зобов'язання наступного тижня у Вашингтоні", – йдеться в повідомленні.

Що передувало?

У червні під час зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу в Брюсселі Столтенберг заявив, що військова підтримка має йти в Україну без затримок. А її обсяг варто тримати на рівні щонайменше 40 мільярдів євро на рік.

Генсек наголошував на тому, що зараз є затримки з наданням допомоги Україні, але надалі таке б не мало повторюватися. І саме 99% військової підтримки Україні надають члени блоку. Столтенберг також зазначав, що члени альянсу, хоч і активізувалися, але "Україні потрібна прогнозована підтримка на довгострокову перспективу". 

Невдовзі міністри оборони країн НАТО ухвалили план, у якому йшлося про розширення підтримки України. Згідно з цим рішенням, блок керуватиме координацією безпекової допомоги та навчань. До того ж пізніше Північноатлантичний альянс візьме на себе міжнародну координацію поставок зброї та тренувань для Збройних сил України. Повідомлялося, що до цього плану хочуть доєднати майже 700 співробітників альянсу та країн-партнерів.

Новини за темою: Усі країни НАТО зобовʼяжуть поставляти зброю Україні, – Столтенберг

Додамо, ювілейний 75-й саміт НАТО відбудеться 9–11 липня у Вашингтоні. Прогнозують, що на зустрічі альянс перебере на себе координацію безпекової допомоги Україні, яку зараз підтримається США у форматі "Рамштайн". Також на саміті союзники мають запевнити Україну у військовій (зокрема, й посиленні ППО, – ред.), політичній і фінансовій підтримці. Західні медіа вже подейкують, що засідання має відбутися на найвищому рівні.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі