Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Суд звільнив Павла Дурова з-під варти

Під арештом гендиректор Telegram пробув чотири дні
Павло Дуров
Джерело: відкриті джерела

Засновника і генерального директора месенджера Telegram Павла Дурова звільнили з-під варти. Про це повідомляє BFMTV.

Під арештом він пробув чотири дні.

Видання зазначає, що слідчий суддя припинив затримання Павла Дурова з метою його первинного допиту та можливого оголошення звинувачень.

Арешт Дурова

25 серпня стало відомо, що в аеропорту Парижа (Франція) затримали засновника і генерального директора месенджера Telegram Павла Дурова.

Дуров постане перед судом як французький громадянин. Йому загрожує до 20 років увʼязнення.

Що відомо про Дурова?

39-річний Павло Дуров – російський програміст, один із творців і колишній генеральний директор соціальної мережі "ВКонтакте", яка є забороненою в Україні. Також він запустив месенджер Telegram.

З РФ виїхав у 2014 році, заявивши, що не збирається повертатися. Дуров стверджував, що під час протестів на Майдані у 2013 році російська влада вимагала у "ВКонтакте" персональні дані організаторів акцій – соцмережа тоді відмовила.

Уже після виїзду попросив Forbes не називати його громадянином РФ. За даними ділового видання, у 2021 році статки Дурова оцінювали в 17,2 мільярда доларів.

Павло Дуров має громадянство Франції, останнім часом жив в Об'єднаних Арабських Еміратах, де також в Дубаї знаходиться штаб-квартира Telegram.

До речі, в Україні неодноразово виникали колізії навколо заборони Telegram. Наприкінці квітня голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомляла, що Україна працює з європейськими партнерами над внесенням месенджера Telegram у перелік цифрових платформ, які підлягають регуляції. 

Посадовиця повторила свою позицію щодо необхідності регулювання роботи Telegram. Водночас голова Нацради сказала, що Telegram є дуже зручною формою комунікації, проте офіційні особи й державні організації не повинні бути в ньому.

А вже в травні українські розробники застосунку для перевірки приватності в месенджері Telegram запропонували розробити захищений сервіс комунікацій у "Дії".

Читайте також:
Вибачте, у нас трохи зв'язані руки, – Монголія "виправдалася", чому не арештувала Путіна під час його візиту до країни
Франція також видала ордер на арешт брата Дурова, який є співзасновником Telegram
У Франції затримали засновника Telegram Павла Дурова, йому загрожує до 20 років тюрми
До Парижа на участь в Паралімпіаді-2024 прибули перші 105 українських паралімпійців