Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами

Прикордонникам доводиться постійно удосконалювати методи виявлення таких фальшивок
Прикордонники
Джерело: ДПСУ

У 2024 році порівняно з минулим в Україні майже удвічі збільшилася кількість спроб незаконного перетину кордону громадянами, які використовують підроблені документи. Лише з початку року прикордонники виявили понад 700 фальш-доків, розповіли в пресслужбі Державної прикордонної служби України.

Прикордонники кажуть, що за нинішніх умов при стрімкому розвитку поліграфічних технологій, правопорушники постійно удосконалюють способи фальсифікації документів.

"Крім підроблених документів щодо перетину кордону також на 6% збільшилася кількість виявлених транспортних засобів з фальшивими, несправними документами. А ще – номерами агрегатів, які не відповідають записам у реєстраційних документах", – йдеться в повідомленні.

З огляду на це, прикордонникам доводиться постійно удосконалювати методи виявлення таких фальшивок.

Тому фахівці служби час від часу проводять курси мультиплікації, аби протидіяти використанню підроблених документів у сучасних умовах.

Охочі виїхати за кордон

Підтвердженням слів прикордонників щодо незаконного виїзду з України є неодноразові випадки викриття шахраїв правоохоронцями.

Наприклад, у квітні цього року на Львівщині Державне бюро розслідувань викрило аферистів. Шахраї розробили схему наживи на охочих виїхати за кордон. Спільники організували групу з двох місцевих. Останні своєю чергою залучили до справи правоохоронця, військовослужбовця та сина судді із сусідньої області.

Шахраї обіцяли "клієнтам" внести їх як волонтерів до системи "Шлях", мовляв, це дало б змогу законно перетнути кордон. А насправді просто підробили документи. Свої послуги махінатори оцінювали в 15 тисяч доларів. 

Водночас нещодавно міністр МВС Ігор Клименко повідомляв, що незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу, зокрема через ліси та річку Тису, намагаються десятки людей. Йшлося не тільки про ухилянтів від військової служби, а й тих, хто планував виїхати за допомогою підроблених документів.

Читайте також:
На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини
Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків
Щодня незаконно виїхати з України намагаються десятки людей, – Клименко
ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом