Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Безробіття в Україні до кінця року знизиться до 18,3%, – НБУ

НБУ очікує, що зарплати будуть зростати
Джерело: відкриті джерела

У НБУ прогнозують, що до кінця року рівень безробіття в Україні знизиться до 18,3%, за результатами І кварталу року він становить близько 20%. Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

"На прогнозному горизонті за умови відсутності значних шоків триватиме відновлення ринку праці. Рівень безробіття поступово знижуватиметься завдяки активізації економічної діяльності, проте залишатиметься високим", – зазначили в регуляторі.

У НБУ пояснюють, що передусім це буде пов'язано із вірогідним збереженням значних кваліфікаційних та регіональних диспропорцій на ринку праці та поверненням мігрантів з-за кордону. Це за інших рівних умов збільшить пропозицію робочої сили.  

"За умови відсутності нових значних шоків, у 2023-2025 роках триватиме відновлення ринку праці на тлі зростання економіки та досить м'якої фіскальної політики. Рівень безробіття поступово знижуватиметься: у 2023 році – до 18,3%, у 2024 році – до 16,5%, а у 2025 році – до 14,7%", – йдеться в звіті.

Однак цей показник все одно перевищуватиме довоєнний рівень.

Також НБУ очікує, що реальні зарплати повернуться до зростання, яке, однак, цьогоріч буде помірним (3,7%) через все ще значну інфляцію. Номінальні зарплати зростатимуть двознаковими темпами на всьому прогнозному горизонті. 

Третина українців з тих, що мали роботу до війни, зараз безробітні, – опитування

Менше половини українців – 40% з тих, хто мав роботу до війни, зараз працюють у звичному режимі. Про це свідчать результати опитування, проведеного групою "Рейтинг" 23–26 грудня минулого року.

За даними дослідження, 17% респондентів працюють зараз віддалено або частково, 8% – знайшли нову роботу. 33% – сьогодні не працюють.

Про доходи

Рівень доходів з початку війни у 6% респондентів збільшився, у 36% – майже не змінився, у 17% – незначно зменшився, у 30% – значно зменшився.

10% респондентів втратили практично всі доходи.

Гірша ситуація, за даними опитування, з доходами серед мешканців півдня і сходу, людей середнього віку, бідних і малозабезпечених, а також тих, хто втратив роботу або працюють частково.

Про здоров'я

Майже половина опитаних – 46% зазначили, що за час війни стан їхнього фізичного здоров’я не змінився, у 32% – скоріше погіршився, у 21% – значно погіршився.

Частіше про погіршення говорили мешканці територій зони бойових дій, старші та бідніші опитані, жінки, ті, хто покинув свої домівки, зазнав поранень або втратив близьких внаслідок війни.

Майже кожен десятий респондент зазначив, що особисто або близькі родичі зазнали поранення, каліцтва через війну. З них 66% зафіксували факти поранення документально.

17% мають серед близьких родичів таких, з якими втратили контакт і не знають, де вони зараз знаходяться. 5% мають серед близьких тих, хто загинув внаслідок війни. 3% – примусово депортованих в Росію, чи на окуповані території сходу, Криму.

Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок.  

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

До речі, з 24 лютого 2022 року – початку вторгнення Росії в Україну 72% українців не змінювали місця свого проживання. Також ми писали, що у 83% компаній, які є членами Європейської Бізнес Асоціації, відбулося падіння бізнесу у 2022 році.


Читайте також:
Як допомогти підліткам уникнути небезпечної поведінки?: Поради психолога
У 2025 році для деяких абонентів може знову здорожчати Інтернет
Масштабні рейди ТЦК останніх днів - піар-хід, - політтехнолог
Майже 300 млн доларів надійшло до держбюджету України від Канади