Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Вибачте, у нас трохи зв'язані руки, – Монголія "виправдалася", чому не арештувала Путіна під час його візиту до країни

Генпрокурор України наголосив, що відмовою від арешту глави РФ Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність
Візит Путіна до Монголії
Джерело: Politico

Російського диктатора Путіна приймають під час візиту до Монголії на найвищому рівні, попри міжнародні заклики до арешту. Натомість в монгольському уряді стверджують, що не змогли арештувати диктатора, мовляв, мають залежність від РФ, пише POLITICO.

"Вибачте, у нас трохи зв’язані руки", – таке повідомлення від уряду Монголії зявилося після того як країна не виконала міжнародний ордер на арешт Путіна, коли той прибув з офіційним візитом.

Водночас речник монгольського уряду заявив виданню, що країна опинилася в енергетичній залежності. І це нібито ускладнює надіти наручники на Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду (МКС) за воєнні злочини в Україні.

"Монголія імпортує 95% своїх нафтопродуктів і понад 20% електроенергії з наших безпосередніх сусідів, які раніше зазнавали перебоїв з технічних причин. Це постачання має вирішальне значення для забезпечення нашого існування та існування нашого народу. Монголія завжди дотримувалася політики нейтралітету в усіх своїх дипломатичних відносинах", – пояснив речник.

Втім Монголія є членом МКС (з 2003 року, – ред.), який у березні 2023 року видав міжнародний ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, пов’язані з депортацією та переміщенням дітей з окупованих територій України до Росії.

Видання нагадує, що будь-який член Міжнародного кримінального суду зобов’язаний діяти згідно з ордерами МКС, але Монголія цього не зробила. Юридичний експерт також припустив у коментарі для медіа, що Монголія, ймовірно, зіткнеться з судовим переслідуванням через її бездіяльність.

Що відомо про візит диктатора?

Візит Путіна до Монголії 3 вересня став першим візитом до держави – учасниці Римського статуту МКС після того як у березні 2023 року суд видав ордер на його арешт. Під час візиту монгольські чиновники розгорнули червону доріжку та влаштували почесну варту для Путіна в міжнародному аеропорту Улан-Батора.

До того ж президент Монголії Ухнаагійн Хурелсух супроводжував гостя до Палацу уряду, де два керівники віддали шану статуї Чингісхана перш ніж піти всередину для закритих зустрічей.

ЗМІ повідомляють, що це також і перша поїздка Путіна до Монголії за п’ять років. Нинішній візит присвячений 85-й річниці перемоги радянських і монгольських військ над японською армією на Халхін-Голі в 1939 році. Тож російський диктатор бере участь у великій церемонії з нагоди цієї події.

Politico

Візит відбувається на тлі численних закликів до Монголії виконати ордер Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна. 

"Монголія, як і всі інші країни, має право розвивати свої міжнародні зв’язки відповідно до власних інтересів. Однак існує ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом", – заявила речниця Єврокомісії Набіла Массралі.

Новини за темою: Ордер на арешт Путіна: Мексика відхилила запит України щодо арешту диктатора під час його візиту в країну

Реакція України на візит

Тим часом генеральний прокурор України Андрій Костін звернувся до влади Монголії, наголосивши, що здатність дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним правом – це один з основних критеріїв належності держави до цивілізованого світу. 

"Путін принизив Монголію, цинічно використавши її як розмінну монету у своїй геополітичній грі. Надання гарантій безпеки злочинцеві підриває саму суть глобальної правової системи і серйозно порушує цінності демократичних країн", – сказав генпрокурор.

І наголосив, що відмовою від арешту глава РФ Монголія свідомо поставила під удар свою міжнародну суб'єктність.

Водночас Костін запевнив, що Україна продовжить активну співпрацю з міжнародними партнерами, щоб забезпечити покарання для воєнних злочинців і "відновити справедливість для всіх, хто постраждав від російської агресії".

Нагадаємо, 30 серпня Міністерство закордонних справ України зверталося до монгольських колег у зв’язку з візитом російського диктатора Володимира Путіна до країни.

Читайте також:
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
Путін не виключає нову хвилю мобілізації в Росії, – ISW
Індія відправить свого представника до РФ, щоб він обговорив мирні зусилля щодо України, – ЗМІ
Україна закликала Монголію заарештувати Путіна під час його візиту