Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

Страта українських військових у Курській області: Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження

Йдеться про розстріл девʼяти українських військовополонених
Прокуратура відкрила справу через розстріл українських полонених у Курській області
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу девʼяти українських військовополонених на Курщині. Про це заявив головний прокурор України Андрій Костін.

"Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародним злочином. Розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством", – прокоментував генпрокурор.

Що цьому передувало

13 жовтня стало відомо про ймовірну страту дев'ятьох українських воїнів у Курській області. Аналітики сервісу DeepState, посилаючись на джерела у першій окремій танковій бригаді, заявили, що у районі села Зелений Шлях 10 жовтня росіяни вбили українських полонених.

За їх словами, бійці йшли на позиції, вважаючи, що будуть у відносному тилу. Воїнам довелося вступити в бій, а потім здатися у полон, оскільки у них був обмежений боєкомплект.

Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, а глава МЗС Андрій Сибіга закликав партнерів та Міжнародний кримінальний суд відреагувати на дії росіян.

Останнім часом випадків страти українських військовополонених стало більше. Експерти американського Інституту вивчення війни заявляють: ймовірно, командири РФ заохочують чи прямо віддають відповідний наказ.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів