Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Справа чеського добровольця, який воював за Україну: Суд визнав його винним у мародерстві

Філіпу Сіману призначили сім років тюрми
Сіман
Джерело: скріншот

У Чехії визнали винним у мародерстві 27-річного добровольця Філіпа Сімана, який воював на боці України. Йому призначили сім років тюрми, повідомляє видання České noviny.

За словами прокурора, вирок Сіману є першим за злочин мародерства у зв'язку з війною в Україні. Однак цей вирок суду ще не є остаточним.

Далі справу розглядатиме Вищий суд у Празі. Прокурор оскаржив вирок, адже суд обрав покарання, яке є нижчим за нижню межу встановленої законом норми.

Водночас і Сіману дали час на обдумування апеляції. Втім, він заперечує свою провину і стверджує, що виконував наказ керівництва.

"Закон нічого такого не знає, все одно йдеться про крадіжки. І хоча будинки знищені, а їхні власники можуть бути мертвими, або в кращому разі залишили своє житло, це все одно є чиїсь речі, які ні в якому разі не можуть бути присвоєні", – прокоментувала суддя Хана Крестинова, зазначивши, що така дія не відповідає закону. 

І додала, що доступ до речей обвинувачений отримав "тільки через величезне горе, яке спіткало українців". Також аргументи адвокатів Сімана щодо того, що ці речі є трофеями, суддя назвала нонсенсом.

Крім того, Сімана звинувачували в незаконній службі в іноземних збройних силах, на яку він не отримав дозволу від президента Чехії. Однак суд виправдав його за цим звинуваченням, оскільки прем’єр-міністр Петер Фіала публічно заявив про відсутність покарання для чеських добровольців в Україні.

Новини за темою: Україна до кінця літа отримає 100 тис. боєприпасів в рамках чеської ініціативи

Що передувало?

На початку липня стало відомо, що чеського добровольця Філіпа Сімана, який воював за Україну, звинувачують у незаконній службі в українській армії і мародерстві в місці бойових дій.

Сімон став на захист України і приєднався до добровольчого батальйону "Карпатська Січ" наприкінці березня 2022 року. В Україні Сіман пройшов базову підготовку та отримав зброю. І разом зі своєю групою мав патрулювати окопи в Ірпені та Бучі, що на Київщині, та проводити "зачистки".

Згідно з обвинуваченнями, у вільний від служби час Сіман привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних. Серед украденого, наприклад, було золото та ювелірні вироби.

Добровольця затримали українські військові у квітні 2022 року. Згодом його звільнили і він повернувся додому. Уже на суді Сіман прокоментував, що поїхав воювати в Україну, бо звідти його родина.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом