Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль

Прем'єр-міністр розповів, як Україна бореться з дефіцитом електрики

Денис Шмигаль

Джерело: відкриті джерела

Нині в Україні працюють три типи програм для відновлення енергетики, що зазнала значних ушкоджень внаслідок обстрілів РФ. Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль у парламенті під час години запитань до уряду.

"Діємо за чітким алгоритмом для того, щоб компенсувати втрати, які завдала Росія. Відновлюємо все що можна відновити, будуємо децентралізовану генерацію. Для цього запустили три типи програм", – сказав він.

Зокрема, йдеться про кредити на встановлення сонячних та вітрових установок для громадян. Крім того, для ОСББ є можливість отримати кредити і гранти. Шмигаль наголосив, що багатоквартирні будинки мають бути енергетично стійкими. Для малого і середнього бізнесу працюють позики за програмою 5-7-9%. Для великого бізнесу – кредити під 14–16% річних під заставу придбаного.

"З партнерами ведеться діалог про розширення можливостей імпорту електроенергії від 1,7 до 2,2 ГВт встановленої потужності через наші інтерконектори з Європою. Акумулюємо міжнародну допомогу: це обладнання, генератори, генераційні установки, кошти фонду підтримки енергетики України", – додав прем'єр.

Раніше глава уряду розповідав про три рівні фортифікацій для захисту енергооб'єктів. Він зазначив, що рішення про захист енергетики в Україні ухвалили у перший рік повномасштабного вторгнення. Тоді вирішили застосувати три рівні захисту. Йшлося про фортифікаційні споруди. Два з них уже працюють, а третій – лишився на папері через його масштабність та фінансову затратність. 

Читайте також:
Стало відомо, хто забруднив річку Сейм
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"
Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою
Росіяни атакували українську енергетику у семи областях