Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Штрафи від ТЦК: Суди розглянули більше ніж 300 справ

У більшості випадків суд скасовує штрафи
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Станом на початок жовтня в Україні суди розглянули 314 справ щодо скасування штрафів від територіальних центрів комплектування. Це позови за п'ять місяців від початку набрання чинності нових норм щодо порушення правил військового обліку. З кожним місяцем справ більшає, передає Опендатабот.

Аналітики заявляють, якщо в червні таких справ було лише 10, у вересні кількість звернень досягла 148. Від початку жовтня вже розглянуто 34 справи. Опендатабот вибірково проаналізував справи щодо скасування штрафів і у більшості випадків суди залишаються на боці позивачів та скасовують штрафи.

Наразі можна виділити три основні причини скасування штрафів: недотримання ТЦК процедури накладення штрафу; відсутність переконливих доказів вчинення порушень громадянами; штрафи накладаються за період, коли нові норми ще не набули чинності, що є підставою для їх скасування.

У липні ми повідомляли, що 30 із 34 справ щодо скасування штрафів від ТЦК завершилися на користь позивачів, а штрафи скасували.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на липень 2024 року територіальні центри комплектування склали понад 180 тисяч адміністративних протоколів на порушників військового обліку. А також подали понад 400 тисяч повідомлень щодо розшуку ухилянтів.

Читайте також:
Мобілізація та демобілізація: Чи можна вирішити проблему, пояснює експерт
10 тис. доларів за роботу з бронюванням від призову: У Києві кандидата наук спіймали на хабарі
"Укрпошта" передала в доставку понад 20 тис. листів з повістками
Співробітник ТЦК Одеси "заробляв" через систему "Оберіг"