Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Мобілізація та демобілізація: Чи можна вирішити проблему, пояснює експерт

На фронті немає піднесення, на фронті є страх за своє життя і почуття відповідальності, каже Лакійчук
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Тим, кого призвали у 2022 році, не потрібно очікувати демобілізації принаймні ще два роки, сказав у коментарі UWN Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI".

Це викликано ситуацією з мобілізаційними заходами восени 2023-го – навесні 2024 року, коли була зруйнована попередня система і не запроваджена нова. Ситуація з мобілізацією була врегульована лише навесні 2024 року, але пів року – це провалля, яке матиме серйозні наслідки.

Помилкою влади було дати військовим надію на демобілізацію навесні 2025 року. "Я дуже боюся, – каже експерт – що навесні 2025 року через пустопорожні обіцянки влади у війську можуть розпочатися некеровані лавиноподібні процеси". Потрібно негайно міняти ситуацію. Закон про демобілізацію має бути прийнятий і там мають бути прописані конкретні терміни. Інакше результати будуть катастрофічними.

Мобілізація: що треба робити?

Коли влада починала мобілізаційні заходи, перед нею стояла складна дилема: зробити її правильно чи вигідно. На жаль, було прийнято останнє рішення. Тепер мобілізаційні плани Міноборони та Генштаб мусять складати, виходячи з неясного мобілізаційного ресурсу, наголосив аналітик.

Також великою проблемою війська залишається обмеження мобілізації по віку. Варто розуміти, що молоді люди до 25 років – найпродуктивніша вікова група. Але її заборонено призивати. Крім того, нагадав Павло Лакійчук, офіцери в Україні потрапляють в армію у 20–21 рік, а керувати вони змушені людьми значно старшими за віком. Тому зниження віку для мобілізації могло б вирішити кілька проблем.  

Нагадаємо, нардеп Роман Костенко раніше заявив, що мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років.

Читайте також:
Литва передасть Україні п'ять тисяч FPV-дронів власного виробництва
На зустрічі з Зеленським Шольц анонсував новий пакет військової допомоги для України
Залежить від непрофесійності окремих людей: Чи справді в українське військо постачають неякісні продукти?
Штрафи від ТЦК: Суди розглянули більше ніж 300 справ