Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Sea Baby дистанційно мінують морські шляхи: Завдяки тактиці СБУ вдалося вже уразити чотири російські кораблі

Боєприпас обладнаний акустичними й електромагнітними датчиками, що здатні виявити присутність корабля й відповідно здетонувати

Морський дрон Sea Baby 

Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України забезпечила свої безпілотники Sea Baby можливістю дистанційно мінувати морські шляхи. Завдяки такій тактиці вже вдалося підірвати чотири російські кораблі, пише The Wall Street Journal.

Відтоді, коли морські дрони СБУ зробили життя російських кораблів нестерпним, загарбники на вході у порт тимчасово окупованого Севастополя побудували загородження. А це майже унеможливило удари дронами.

"Щоб якось вийти із ситуації і розв'язати проблему, бригадний генерал Іван Лукашевич запропонував дієве рішення. Команда військового побудувала спеціальний безпілотник Sea Baby, який міг встановлювати міни, які своєю чергою Україні надавали західні партнери. Йдеться про пластикові міни, вага яких становила близько 400 футів (181 кілограм)", – повідомляє видання.

Крім того, боєприпас обладнаний акустичними й електромагнітними датчиками, що здатні виявити присутність корабля й відповідно здетонувати. А пластикові міни важко виявити, бо ховаються в мулі на мілководді.

Тож упродовж півтора місяця команда Лукашевича відстежувала морські маршрути росіян та їхнього цивільного транспорту. І вже після того Sea Baby відправили для встановлення двох мін.

Перші результати операції з'явилися 14 вересня 2023 року, вказує ЗМІ. Тоді ж на одну з мін натрапив корвет з керованою ракетною зброєю "Самум". Снаряд пошкодив кораблю корму, внаслідок чого він й досі перебуває на ремонті в сухому доці.

А далі протягом наступних тижнів Sea Baby подолав понад 4 тис. 828 кілометрів і встановив ще 15 мін. Під час одного з "походів" його виявили три патрульних катери класу "Раптор" і який атакував їх з гранатомета у відповідь.

Вже 11 жовтня вдалося підірвати великий сторожовий корабель "Павло Державін", коли той намагався увійти у Севастопольську бухту. Великий буксир, який відправили, щоб врятувати корабель, також натрапив на міну.

"Через кілька днів вибухнув сучасний протимінний корабель, один з двох, що перебувають на озброєнні в РФ", – пишуть журналісти.

Успіхи Sea Baby

Тим часом у травні цього року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що вперше Служба безпеки України застосувала надводний морський дрон Sea Baby, оснащений реактивними системами залпового вогню "Град", у грудні 2023 року.

Малюк говорив, що використання надводних морських бойових дронів – це нова віха в історії морських битв. І українські силовики пішли набагато далі й успішно адаптують різні види озброєння до наших безпілотників. До того ж постійно впроваджують кращі військово-технологічні рішення, щодня експериментують і вдосконалюються.

Зокрема, 20 травня СБУ спільно з Військово-морськими силами застосували ці дрони з новим оснащенням, вдаривши по позиціях росіян на Кінбурнській косі.

Новини за темою: Морські дрони Sea Baby оснастили системами "Град"

Що ще відомо про Sea Baby?

Морський дрон Sea Baby може не лише переносити вибухівку, але й вести вогонь ракетами. У новому поколінні цих дронів вибухову частину збільшили в кілька разів і довели зі 108 до 850 кілограмів.

Також у Sea Baby використовують найкращі системи зв'язку, кожна з яких коштує понад 300 тис. доларів, а корпус виготовляють із непомітного для радарів матеріалу та послуговуються ще багатьма інноваційними рішеннями.

Як раніше розповів оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року, армія морських дронів Sea Baby може обнулити цілий флот ворога.

До того ж модернізований морський безпілотник Sea Baby здатен доставити майже тонну вибухівки на відстань понад 1 тис. кілометрів. За словами спецпризначенця, така навантаженість дозволяє дрону вражати цілі в будь-якій точці Чорного моря і потенційно протистояти цілим флотам противника. 

Читайте також:
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Байден очолить засідання "Рамштайну" на рівні лідерів держав