Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Розрив дипвідносин Малі з Україною: Українське МЗС назвало таке рішення недалекоглядним і поспішним

В українському відомстві кажуть, що розрив дипвідносин взагалі відбувся без проведення "ретельного вивчення фактів та обставин інциденту на півночі Малі"

МЗС України. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві закордонних справ України відповіли на рішення уряду Малі щодо розриву дипломатичних відносин з Києвом. Українські дипломати зауважують, що малійський уряд не надав доказів про причетність України до підтримки повстанців-туарегів, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.

"Рішення Малі є недалекоглядним та поспішним, враховуючи, що Україна як жертва неспровокованої повномасштабної збройної агресії з боку РФ усіляко намагається за підтримки світової спільноти відновити справедливість та повагу до міжнародного права. Останнє захищає усі країни світу, зокрема африканські, від посягань на їхні суверенітет, незалежність та територіальну цілісність", – зазначено в заяві.

У відомстві наголошують, що Україна "рішуче відкидає звинувачення перехідного уряду Малі у нібито "підтримці Києвом міжнародного тероризму". І пояснюють, що такий розрив відносин взагалі відбувся без проведення "ретельного вивчення фактів та обставин інциденту на півночі Малі".

Водночас кажуть в українському МЗС, жодних доказів щодо причетності України до розгрому вагнерівців у Малі не надали.

"Ігнорується й те, що підконтрольні Кремлю військові структури, зокрема ПВК "Вагнер", використовують терористичні методи та є безпосередньо причетними до численних воєнних злочинів, вбивств цивільного населення та жорстокого поводження з військовополоненими як в Україні, так і в країнах Африки", – акцентували в міністерстві.

І резюмували, що Україна залишає за собою право вжити всіх "необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії перехідного уряду Республіки Малі".

Заява Малі

Як відомо, Республіка Малі оголосила, що розриває дипломатичні відносини з Україною через нібито підтримку Києвом повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону місцевої армії та найманців ПВК "Вагнер".

В опублікованій заяві йшлося, що український високопоставлений чиновник нібито визнав причетність до розгрому колони. Перехідний уряд Малі звинувачує Україну в підтримці "тероризму в Африці, зокрема в Малі" в порушенні суверенітету країни, в "агресії щодо Малі", в "порушенні міжнародного права, включно зі Статутом ООН".

Нагадаємо, наприкінці липня повстанці Туарезького руху заявили, що вбили десятки урядових солдатів і російських найманців з приватної військової кампанії "Вагнер".  Бій стався біля кордону Малі з Алжиром.

Пізніше західні ЗМІ зазначили, що повстанці вбили понад 80 вагнерівців та 47 військовослужбовців малійської армії. Ще близько 30 людей отримали поранення. Крім того, повстанці взяли в полон сімох бійців "Вагнера" та малійських солдатів.

Читайте також:
Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком
Німеччина виділить Україні 100 млн євро допомоги напередодні зими