Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Розікрали понад 8 млн гривень грантових коштів з Румунії: Поліція викрила злочинну групу

Трьом фігурантам повідомили про підозру за кількома статтями ККУ
Викриття злочинців
Джерело: ГУ НП в Одеській області

Поліція викрила злочинну групу, яка розікрала понад вісім мільйонів гривень грантових коштів. Ці гроші Україні виділила Румунія на управлінські послуги та мала надавати в межах спільного проєкту щодо реконструкції каналізаційних мереж та влаштування резервного трубопроводу у місті Ізмаїл Одеської області, розповіли в пресслужбі Департаменту стратегічних розслідувань.

За даними слідства, в жовтні минулого року правоохоронці повідомили про підозру директору одного з комунальних підприємств Ізмаїльської міської ради – менеджеру проєкту. 

"Чиновник розробив та впродовж чотирьох років реалізував злочинний план щодо заволодіння грантовими коштами. Для цього використав комерційну структуру, яку сам і заснував 10 років тому, а потім передав на правах власності іншій підконтрольній йому особі. Саме ця структура в ході реалізації міжнародної програми повинна була надавати управлінські послуги – координацію проєкту, складання звітів про хід виконаних робіт, розробку плану моніторингу проєкту та його реалізації, розробку плану з управління ризиками", – йдеться в повідомленні.

Починаючи з 2019 року, підконтрольні фігуранту особи складали неправдиві акти про нібито надані послуги. А сам фігурант як офіційний менеджер проєкту від органів місцевої влади затверджував фіктивні документи. За такою схемою на рахунки комерційної структури перерахували понад 8 млн гривень.

"Поліцейські отримали докази причетності до даного злочину ще двох осіб – директорок комерційної структури. Наразі трьом фігурантам кримінального провадження повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України. За скоєне їм загрожує до восьми років ув’язнення", – додали правоохоронці.

Грантові кошти Україні

У жовтні 2023 року до держбюджету України надійшло майже 2,8 млрд доларів зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, становили понад 40% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів у жовтні 2023 року:

  • Європейський Союз – 1,6 млрд доларів (пільгове фінансування);
  • Сполучені Штати Америки – 1,15 млрд доларів (грант).

Зазначається, що кошти від ЄС –  це дев’ятий транш у рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД сягає 18 млрд євро, з яких Україна отримала вже 15 млрд євро.

Раніше зазначалося, що Україна з початку війни отримала майже 33 млрд доларів від країн G7.

Читайте також:
Махінації з паспортами на пів мільярда: Двом громадянам Естонії повідомили підозри
Розкрадання при закупівлі трансформаторів на "Харківобленерго": Ще двом учасникам схеми оголосили підозру
Керівника "Харківобленерго" разом зі спільниками викрили на розкраданнях при закупівлі трансформаторів
Готував підпали будівель ТЦК та релейних шаф УЗ: На Одещині затримали агента ФСБ