Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Махінації з паспортами на пів мільярда: Двом громадянам Естонії повідомили підозри

Схема передбачала закупівлю матеріалів через естонську компанію-прокладку, що призвело до завищення цін у 4-6 разів

Паспорт України

Джерело: відкриті джерела

НАБУ і САП повідомили про підозру двом особам у справі розкрадання коштів ДП "Поліграфкомбінат "Україна" на суму понад 450 млн грн. Схема передбачала закупівлю товарів через підставну естонську фірму, повідомили в пресслужбі НАБУ.

Ще в 2013 році тодішній очільник "Поліграфкомбінату" придбав на підставних осіб естонську компанію з обов'язковими умовами співпраці для іноземних партнерів – постачати через неї матеріали для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо).

Потім компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.

"Учасники оборудки заволоділи держкоштами на суму близько пів мільярда гривень. Частину цієї суми посадовець легалізував через підконтрольні офшорні компанії", - йдеться в повідомленні.

До того ж запатентував на підконтрольну закордонну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Тому кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував через штучне завищення вартості матеріалів, але й "донатив" чиновнику за його "інтелектуальний внесок".

У НАБУ нагадали, що 21 липня 2023 року повідомили про підозру п'ятьом учасникам оборудки.

Новини за темою: В Україні подорожчало оформлення паспорта у формі ID-картки

До речі, в січні цього року Держаудитслужба перевірила держпідприємство "Документ" і виявила фінансові порушення на суму 84 млн гривень, значна частина з яких пішла на утримання автопарку. Також ДП "Документ" залучило сторонніх осіб до адміністрування Єдиного державного демографічного реєстру та ідентифікації громадян іноземців та осіб без громадянства, але не змогло документально підтвердити оплату послуг на 8,4 млн грн.

Читайте також:
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі
Україна просить Інтерпол допомогти затримати нардепа Дмитрука
Дубінського та його помічника викрили на повторному сприянні в незаконному перетині кордону