Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд

Йдеться про створення Вищого спеціалізованого суду для розгляду публічно-правових спорів проти національних державних органів

МВФ

Джерело: відкриті джерела

Україна нині виконує всі зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом і налаштована на подальшу співпрацю з ним, створивши новий суд. Про це заявила заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра на зустрічі з представниками місії МВФ, повідомляє пресслужба на сайті глави держави.

Зокрема на заході обговорили ключові реформи, необхідні для п’ятого перегляду програми фінансування EFF.

Разом з тим обговорили створення Вищого спеціалізованого суду для розгляду публічно-правових спорів проти національних державних органів, а також продовження мандата Громадської ради міжнародних експертів для успішного завершення конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

"Україна готова створити Вищий спеціалізований суд. Кандидати на посади суддів пройдуть перевірку професійної компетентності та доброчесності за участю незалежних експертів з міжнародним досвідом", – запевнила Мудра.

Крім того, на зустрічі обговорили посилення незалежності та ефективності Рахункової палати України для контролю за використанням коштів Державного бюджету.

Сторони домовилися продовжувати активний діалог для реалізації реформ. А Україна й надалі виконує всі зобовʼязання, передбачені Меморандумом із Міжнародним валютним фондом.

Допомога МВФ

Як відомо, угоду України з Міжнародним валютним фондом про програму EFF на 15,6 млрд доларів схвалили в березні 2023 року. У межах програми вже отримали п’ять траншів загальним обсягом близько 7,6 млрд доларів, у тому числі на 900 млн доларів у березні та останній транш на 2,2 млрд доларів – у липні.

У 2024 році Україна розраховує отримати ще два транші по 1,1 млрд доларів (у жовтні та грудні, – ред.).

Останній транш отримали за рішенням Ради директорів МВФ, яке погодили 28 червня. У підсумку загальна міжнародна допомога Україні з початку року досягла 16 млрд доларів.

Також Київ отримав політичні зобов'язання від партнерів щодо виділення 122 млрд доларів до 2027 року. Водночас Міжнародний валютний фонд розробив негативний сценарій для економіки України у разі затяжної війни. Тоді загальне фінансування країни збільшиться до 140,7 млрд доларів.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
До кінця року в Україні затвердять нову концепцію стратегії судової реформи, – представниця ОП