Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Росія скопіювала українську роботизовану турель "Шабля" і назвала її "Чапай"

У турелі "Чапай" загарбники повністю повторили як саму концепцію, так і реалізацію українців
Російський "Чапай"
Джерело: Defense Express

РФ наслідує українські розробки і черговим прикладом цього стала дистанційно керована кулеметна турель під назвою "Чапай". Вона була скопійована з української "Шаблі", яку активно використовують Збройні сили України ще з часів АТО, повідомляє Defense Express.

Аналітики кажуть, що цю розробку окупанти вперше показали на оборонному форумі "Армія-2024", який нині триває під Москвою. І представив її інвестиційний фонд "Ера", який фінансує російських розробників озброєння.

"Сама розробка є російською реалізацією української турелі – "Шабля", яка з вересня 2023 року допущена до експлуатації ЗСУ, хоча на передовій ще з часів АТО (з 2015 року, – ред.). За цей час турель отримала численні схвальні відгуки від бійців і використовується не лише як окрема турель, а й у складі наземних дронів", – додають експерти.

Defense Express

Водночас у турелі "Чапай" загарбники повністю повторили як саму концепцію, так і реалізацію українців.

"Чапай" має дистанційне керування по дротах і використовує оптико-прицільний модуль. Також адаптований під різні кулемети – 7,62 ПКМ або 12,7-мм НСВ "Утес" та "Корд".

Defense Express

Поки що йдеться про виставковий зразок, а не про серійний вибір, говорять експерти. Однак припускають, що копія нашої "Шаблі" може піти в серійне виробництво.

Новини за темою: Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ

Виробництво України

З усім тим слід зазначити, що Україна всіляко намагається нарощувати свої оборонні потужності. Наприклад, в червні в нашій країні запрацював перший спільний з АТ "Українська оборонна промисловість" цех Rheinmetall з ремонту та виробництва бронетехніки. 

Наразі основне призначення нового майданчика – ремонт військової техніки розробки німецького концерну Rheinmetall. Відкриття цеху має прискорити відновлення бойових машин і повернення їх на передову, а згодом дасть змогу виробляти нову техніку для Сил безпеки та оборони України силами українських зброярів. Міністр Камишін заявляв, що відкриття спільного з Rheinmetall виробничого майданчика – це не тільки крок до перемоги України, а й "важливий етап у побудові арсеналу вільного світу".

Разом з тим Україна у 2024 році наздогнала Росію за виробництвом дронів-камікадзе, аналогічним Shahed-131 та Shahed-136. 

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід