Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

УПЦ МП – офіційно під забороною. Рада ухвалила законопроєкт

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування
Предстоятель УПЦ МП Онуфрій
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з РФ. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За відповідний законопроєкт проголосували 265 депутатів. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування.

"Але, крім одного пункту, згідно з яким громади УПЦ МП матимуть дев'ять місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ", – зазначив Железняк.

Цей документ розроблений за вказівкою президента Володимира Зеленського і передбачає заборону релігійних організацій із центрами впливу в Росії. 

Так, 17 серпня Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій після зустрічі з главою держави повідомила, що підтримує законодавчу ініціативу про заборону Російської православної церкви та релігійних організацій. 

За підсумками зустрічі в Раді церков заявили, що категорично засуджують діяльність Російської православної церкви (РПЦ). Адже РПЦ стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності та освячує зброю масового знищення. А також відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури та ідентичності.

Новини за темою: Законопроєкт про заборону УПЦ МП буде прийнятий майже зі 100% ймовірністю, але очікування громадян не виправдає, – нардеп

Як відомо, Служба безпеки України із середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

Також РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборони повʼязаних із Росією релігійних організацій. Є й два санкційних списки, складених  проти осіб, повʼязаних з цією церквою.

2 грудня 2023 року санкції застосували проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів.

А на початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йшлося про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручила підозру в держзраді.

Тоді ж Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у лаврі перше богослужіння

Варто зауважити, що ще в жовтні 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону Української православної церкви Московського патріархату та інших релігійних організацій, пов'язаних із Росією, у першому читанні. А в березні цього року комітет рекомендував Раді підтримати вищезгаданий законопроєкт й у другому читані.

До речі, в липні народні депутати на засіданні парламенту заблокували трибуну з вимогою продовжити розгляд документа. Тоді ж подальші засідання Верховної Ради скасували.

Читайте також:
Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України
Олексія Кулебу призначили міністром розвитку громад та територій
Ольгу Стефанішину призначили на посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністра юстиції
Кадрові зміни в парламенті можуть негативно вплинути на стосунки України з міжнародними партнерами, – нардепка