Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

ПЦУ перейшла на новий календар: Коли тепер Україна буде святкувати Великдень

В Україні й надалі будуть дотримуватися "старої" Пасхалії
Митрополит Епіфаній
Джерело: відкриті джерела
Затвердження Православної церквою України новоюліанського календаря не вплине на дату святкування Великодня, оскільки православний та католицький світи мають різні Пасхалії. Про це заявив митрополит Київський і всієї України Епіфаній на брифінгу за результатами Помісного собору ПЦУ, повідомляє кореспондент UWN.

"У православних та католиків різна Пасхалія. Є відповідна комісія, створена від православних та католиків, які розглядають це питання вже тривалий час, щоб спільно святкувати Пасху. Ми дотримуємось тієї Пасхалії, яка є у православних", – зазначає предстоятель церкви.

Митрополит зауважив, що наразі ведеться діалог стосовно цього питання, але зараз Україна залишається на православній Пасхалії та буде далі святкувати Великдень разом з усім православним світом.

Митрополит зазначив, що впровадженням новоюліанського календаря ПЦУ узгодила календар свят із державою, тож церква святкуватиме Покрову 1 жовтня та Різдво 25 грудня. Інші свята, за його словами, надалі будуть поступово адаптовуватися й переноситися.

Що таке Пасхалія? 

Простими словами Пасхалія – це таблиця для визначення часу щорічного святкування Великодня та інших (таких, що змінюють залежно від Великодня свій термін) свят.

Чому в новому календарі залишається "стара" Пасхалія? 

Це свято Пасхи (Воскресіння), а також Вознесіння і П’ятдесятниця, тобто сам Великдень і свята, пов’язані з ним часовим відліком: на 40-й і 50-й день після Воскресіння Господнього. Тільки це залишається за звичним на сьогодні календарем, а все решта – змінюється. Все повністю зсувається назад на 13 днів.

Новий календар 

Помісний собор ПЦУ, що відбувся у Софії Київській, схвалив перехід на новоюліанський календар з нового церковного року, що розпочнеться 1 вересня.

Коли буде Великдень у 2024 році? 

Православний Великдень у 2024 році буде відзначатися 5 травня, католицький – 31 березня. 

Читайте також:
У Черкасах біля собору побилися віряни УПЦ МП й ПЦУ
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Великдень-2024: Коли відзначатимемо головне православне свято року?