Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Про роботу ВЛК та мобілізацію медиків, – міністр охорони здоров'я України

Є спеціальність, за якою може бути лише "умовне бронювання"
Віктор Ляшко
Джерело: відкриті джерела

Медики в Україні є військовозобов'язаними на час воєнного стану і для них прописані особливі норми бронювання, в тому числі і для жінок-медиків. Про це в інтерв’ю "ВВС Україна" заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Те, що ми їх бронюємо, – це умовне бронювання. Бо це наша робота з Міноборони, щоб забезпечити і надання медичної допомоги в цивільному секторі, і щоб була медична допомога для тих, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає нашу незалежність. Тому це процес постійний, і ми дивимося, як краще, як швидко перекидати певні спеціальності для того, щоб жодна із систем не зупинилась", – наголосив глава МОЗ.

За словами Ляшка, якщо з одного закладу забирають стільки спеціалістів, що це зупиняє процес, відомство втручається.

"І, повірте, нам назустріч йде і Міноборони, і командування Медичних сил. Ми через Сухопутні війська додзвонюємося до цього ТЦК, розглядаємо конкретну ситуацію і повертаємо її в те русло, яке дозволяє нам і тримати медичну частину ЗСУ в бойовій готовності, і забезпечити надання медичної допомоги в цивільних закладах охорони здоров’я", – зазначив Ляшко.

Відповідаючи на запитання про те, хто і як вирішує, який медик може бути заброньований, міністр сказав: "Якщо ми говоримо про заклади регіонального рівня, які в підпорядкуванні чи обласної ради, чи органів місцевого самоврядування, керівник закладу подає списки до військової адміністрації. Військова адміністрація передає на бронювання до Міноборони. Але якщо буде необхідність для ЗСУ, то вони будуть розброньовані. Це бронь, яка показує, що ось ці люди нам потрібні для критичного забезпечення надання медичної допомоги в цьому конкретному закладі. Але якщо нам Сили безпеки і оборони скажуть, що треба така-то кількість медичних працівників, ми будемо перелаштовувати надання медичної допомоги, щоб військовий сектор не страждав".

В Україні прогнозують глобальний дефіцит лікарів

Міністерство охорони здоров'я прогнозує, що до 2030 року на глобальному рівні буде дефіцит кадрів. Зараз працюють над тим, як забезпечити систему достатньою кількістю працівників.

"Мені здається, що жодна країна світу не скаже, що в нас лікарів вистачає. Якщо глобально дивитися, то лікарів в принципі не вистачає", – уточнив міністр.

При цьому заявив, що навіть під час війни наступний етап медичної реформи не призупиняли через брак кадрів.

"Ми провели госпітальне планування, поділили лікарні за їхньою роллю, щоб раціонально розраховувати кадрові ресурси і матеріально-технічну базу", – пояснив Ляшко.

Як він стверджує, в усіх регіонах бракує медиків різних напрямів.

"Ми можемо говорити про лікарів-психіатрів, про клінічних психологів, де повинна бути задіяна досить велика кількість працівників. Якщо говорити про поранення, зокрема про травму, про нейротравму – ми побачимо, що є проблема з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, терапевтами мови й мовлення", – додав очільник МОЗ.

В Україні через відключення світла існує загроза спалахів гепатиту та холери

В Україні є ризик спалахів гепатиту та холери через відключення світла. Дана ситуація може бути зумовлена відключенням водопостачання при обмеженнях споживання електроенергії.

За словами Ляшка, Україна стикається з критичною ситуацією, аналогічною тим, які виникали під час підриву Каховської дамби через відключення електроенергії та атаки на енергетичні об'єкти, які призводять до припинення водопостачання.

Це може сприяти передачі інфекційних захворювань через воду.

"Ми вже фіксували в минулому році, й в цьому були спалахи вірусного гепатиту А, який пов'язаний з водою. Тому центри контролю профілактики, комунальні служби працюють в інтенсивному режимі, щоб запобігати поширенню інфекції", – повідомив міністр охорони здоров'я.

Він зауважив, що наразі відзначається збільшення випадків гастроентероколітів невідомої етіології та інших захворювань. Тому, попри відсутність випадків холери, система вже активізувала моніторинг епідеміологічної ситуації, щоб своєчасно виявляти можливі випадки інфекцій.

Ляшко підкреслив, що найбільша загроза полягає у поширенні інфекційних хвороб, які передаються через недостатню гігієну і наголосив на важливості вакцинації під час війни, закликавши всіх громадян не відмовлятися від необхідних щеплень.

"Зараз ми якраз перебуваємо в епідемічному сезоні, це для нас одна із таких тригерних точок, над якими ми працюємо. Посилили епідмоніторинг, виявляємо всі випадки проносів, інших речей, дивимося, які симптоми. Маємо певні тест-системи для того, щоб досліджувати і не пропустити випадки", – зауважив глава Міністерства охорони здоров'я.

Нагадаємо, з 1 червня розпочався посилений епідемічний сезон спостереження за небезпечною хворобою – холерою.

Читайте також:
В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу
У Кропивницькому ДБР викрило голову ВЛК, який продавав "білі квитки"
Електронна система регулювання обігу медичного канабісу запрацює з жовтня, – МОЗ
В Україні протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 зріс у 13 разів, – МОЗ