Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

Пошук в один клік: Комп'ютерний криміналіст розповів, як фахівці розшукують закордонні активи

Раніше система пошуку була не в смартфоні, що додавало незручностей, адже інформацію вносили вручну
Сергій Бєлов під час виступу
Джерело: UWN

Документи, які знаходять спеціалісти Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), можуть свідчити про наявність активів або компанії за кордоном. Тому виникла потреба розробити певні методи автоматизованого отримання інформації та навіть "запхнути" ці дані в смартфон", повідомив під час виступу на Консультативній місії ЄС в Україні фахівець комп'ютерної криміналістики Нацагентства Сергій Бєлов.

"Нас цікавлять корпоративні права, зв'язки з іншими фізичними та юридичними особами, бо не завжди є прямий зв'язок, а тоді беремо інформацію доволі загальну. Якщо говоримо про санкційних осіб та їхню участь і бізнес в Україні, тут можуть бути засновані компанії навіть інших юрисдикцій. А щоб пов'язати та отримати інформацію, раніше використовували систему "Орбіс", – розповів Бєлов.

Комп'ютерний криміналіст зазначив, що це було не зовсім зручно, позаяк інформацію вносили вручну.

"Наприклад: встановили активи пов'язаних осіб в Італії, Німеччині, а це надає нам змогу написати лист-звернення до наших міжнародних партнерів. Або ж: у нас санкційні особи вказані як бізнесмени в Російській Федерації, у Європі чи Африці, а також в Україні. І це дало змогу ідентифікувати, який саме бізнес тут знаходиться. Я як аналітик маю зібрати інформацію, використовуючи чимало вкладок, а це буває доволі сутужно. Тому ми пішли трішки іншим шляхом", – продовжив Бєлов.

Розробили можливість пошуку за певними критеріями та формування в один клік

Експерт додав, що нині шукати повну інформацію щодо компанії, яка для АРМА є важливою, стало легше.

"Це загальна інформація, з якої країни її ідентифікатори, їхні ідентифікаційні дані, можливо, навіть дати народження, інформація про засновників, бенефіціарних власників. В "Орбісі" є багато вкладок, але саме цю (де загальна інформація, – ред.), визначали як головну для нас. Наприклад, якщо працює сам аналітик з цією базою, на мій досвід, коли людина переглядає доволі багато вкладок, визначає і тримає собі в голові лише 5–10 об'єктів. Але як запам'ятати всіх пов'язаних осіб? Це доволі важко!" – пояснив Бєлов.

Фахівець помітив, що інформація щодо пов'язаних фізичних осіб відсутня в самому "Орбісі".

"Тому ми зробили, як саме пов'язати цих людей з іншими компаніями. Наприклад, для керівників це актуально або історії, як вони пов'язані з іншими компаніями чи яка там корпоративна структура. Якщо людина сприймала лише 5–10 осіб, проте з певним фігурантом пов'язано вже аж 394 об'єкти – це фізичні та юридичні особи. То є ж різниця? Це питання доволі актуальне під час розгляду санкційних справ та корупційних. Тоді зможемо встановити, які саме особи, наприклад, тут в Україні, можуть мати бізнес, але прямих зв'язків – ні, однак це буде в інших юрисдикціях", – поділився спеціаліст.

Новини за темою: Торік кількість розшуканих активів майже в сім разів перевищила число за 2020 рік, – начальник управління АРМА

Перспективна розробка

Бєлов додав, що наразі в перспективній розробці Нацагентства є використання такої схеми пошуку для месенджера Telegram.

"Можливо, це буде корисним для оперативних співробітників: отримати інформацію не тільки з робочого місця, яка надасть основні дані щодо компанії і тих пунктів, про які говорив раніше. Щодо використання в месенджері системи "Орбіс" наразі ведуть розробки і будемо розробляти ще для того, щоб встановлювати весь перелік. Наскільки можливо це зробити та аналізувати: визначати основних фігурантів, основних пов'язаних осіб, зокрема, юридичних. Ця інформація надасть змогу надалі здійснювати заходи щодо виявлення та розшуку активів як в Україні, так і за її межами", – резюмував криміналіст.

Додамо

Посли Євросоюзу досягли згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні.

Більш подробиць у бельгійському головуванні не розкрили. Своєю чергою кореспондент "Радіо Свобода" у Брюсселі Рікард Йозвяк уточнив, що посли Євросоюзу своїм рішенням дозволили переказати доходи від російських активів на окремий рахунок.

Читайте також:
"Укрпошта" запускає новий мобільний застосунок
АРМА стягує рекордні понад два мільярди гривень з онлайн-казино, яке пов'язане з Росією
Instagram додав нову функцію: Тепер пісні з'являться в профілі
Київ став доступний у додатку Refill: Що це і як працює