Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Пограбування фермерів на Харківщині на понад 117 млн гривень: Учасники "ЛНР" та їх спільники отримали підозри

Піідозрювані вивозили не тільки зерно, а й примусово забирали автомобілі
У справі про пограбування фермерів на Харківщині оголошено підозру сімом учасникам "ЛНР"
Джерело: Офіс Генерального прокурора

У справі про пограбування фермерів на Харківщині оголошено підозру сімом учасникам "ЛНР" та їх спільникам. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

Підозри оголошено у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Слідство встановило, що під час захоплення сіл Петро-Іванівка, Колодязне, Фиголівка Дворічанської селищної громади Куп’янського району Харківщини окупанти обкрадали заможних мешканців та фермерів. Загалом фігуранти заволоділи зерновими культурами та майном на суму понад 117 млн гривень.

"Очолив злочинну групу 53-річний командир роти 101-го стрілецького полку "ЛНР", до якої він залучив найближче оточення – свого заступника, командира відділення, гранатометника та стрілка. Згодом вони взяли до себе ще громадянина РФ – голову Християнського фермерського господарства у м. Валуйки Бєлгородської області та мешканця Куп'янського району", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в с. Колодязне підозрювані вдерлись на територію сільськогосподарського підприємства та, погрожуючи директору фізичною розправою, наказали віддати зернові культури. Через декілька днів спільники вантажівками з номерними знаками бєлгородської реєстрації вивезли сільгоспкультури у бік непідконтрольної Україні території через пункт пропуску до РФ.

Крім того, підозрювані вивозили не тільки зерно, кукурудзу, пшеницю, насіння соняшника, а й примусово забирали автомобілі, які надалі використовували для пересування, рушниці, комп'ютерну техніку, мобільні телефони, електропідстанції. Грабежі супроводжувались психологічним насильством, "допитами" та погрозами вбивств.

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Раніше

У серпні так званий "губернатор" Херсонщини Володимир Сальдо отримав підозру у справі про викрадення майже трьох тисяч тонн українського зерна.

Слідство встановило, що саме він здійснював тиск на представників місцевого бізнесу та сприяв захопленню й пограбуванню підприємств.

Зокрема, восени 2022 року він розпорядився створити тимчасову адміністрацію на захопленому ПрАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів" – підприємстві, яке займалося зберіганням, доробкою, відвантаженням зернової продукції на морський, автомобільний та залізничний транспорт. У його сховищах зберігалося понад 30 тисяч тонн зернових і технічних культур, що належали різним суб’єктам господарювання.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів