Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Після заборони УПЦ МП в Україні Зеленський провів розмову зі Вселенським патріархом: Про що говорили

Українська сторона очікує візиту патріархату в Україну
Джерело: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі Вселенським патріархом Варфоломієм. Про це поінформував глава держави у Telegram.

"Ми спільно позитивно оцінили розвиток нашої співпраці, зокрема нещодавній продуктивний візит української делегації до Вселенського патріархату та висловили взаємні сподівання на візит патріархату у відповідь", – повідомив він.

Новини за темою: Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону УПЦ МП

Також Зеленський у розмові наголосив на важливості нового закону про духовну незалежність, підтриманого Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій.

"Запевнив, що наша держава прагне до зміцнення православ'я в Україні та сприятиме відкритому діалогу між церквами", – додав український лідер.

Заборона РПЦ в Україні

Як відомо, Служба безпеки України із середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

Також РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборони повʼязаних із Росією релігійних організацій. Є й два санкційних списки, складених  проти осіб, повʼязаних з цією церквою.

2 грудня 2023 року санкції застосували проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів.

А на початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йшлося про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручила підозру в держзраді.

Тоді ж Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у лаврі перше богослужіння

Варто зауважити, що ще в жовтні 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону Української православної церкви Московського патріархату та інших релігійних організацій, пов'язаних із Росією, у першому читанні. А в березні цього року комітет рекомендував Раді підтримати вищезгаданий законопроєкт й у другому читані.

Днями ВР остаточно ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з РФ. 

Читайте також:
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський
Зеленський розкрив основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену
Зеленський розповів, про що говорив з Трампом два місяці тому