Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону УПЦ МП

Там також засудили діяльність Російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників
Протест проти УПЦ МП
Джерело: відкриті джерела

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським повідомила, що підтримує законодавчу ініціативу про заборону Російської православної церкви та релігійних організацій. Про це йдеться на сайті Ради.

Учора представники Ради церков України зустрілися із Зеленським та обговорили питання захисту свободи віросповідання та духовної незалежності України, захисту конституційного ладу та громадської безпеки, прав людини та основоположних свобод у контексті зловживання з боку країни-агресора.

За підсумками зустрічі в Раді заявили, що категорично засуджують діяльність Російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності, яка освячує зброю масового знищення та відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури та ідентичності.

"Ми підтримуємо законодавчу ініціативу президента України щодо запобігання діяльності таких організацій у нашій країні, яка має також широку політичну та громадську підтримку", – йдеться в заяві.

Новини за темою: Законопроєкт про заборону УПЦ МП буде прийнятий майже зі 100% ймовірністю, але очікування громадян не виправдає, – нардеп

Там додали, що Московський патріархат виправдовує погроми та обмеження релігійної свободи, тортури та вбивства священників і пасторів та цинічно зневажає встановлення Господа й елементарні норми загальнолюдської моралі.

Нагадаємо, СБУ із середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручила підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у лаврі перше богослужіння

Ще у жовтні 2023 року ВР України ухвалила законопроєкт про заборону Української православної церкви Московського патріархату та інших релігійних організацій, пов'язаних із Росією, у першому читанні. А в березні цьогоріч комітет рекомендував Раді підтримати вищезгаданий законопроєкт й у другому читані.

Законопроєкт №8371 про заборону діяльності УПЦ МП в Україні Верховна Рада розгляне на першому пленарному засіданні в серпні. 

Читайте також:
У Києві побили священника ПЦУ, який є також військовим
Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України
Олексія Кулебу призначили міністром розвитку громад та територій
Ольгу Стефанішину призначили на посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністра юстиції