Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Перетворити обіцянки на реальні дії: Генасамблея ООН схвалила "Пакт про майбутнє"

Документ передбачає теми миру й безпеки, зміни клімату, цифрового співробітництва тощо
Генасамблея ООН
Джерело: скріншот

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила "Пакт про майбутнє". Це такий план щодо об'єднання країн світу для розв'язання проблем XXI століття: від зміни клімату та штучного інтелекту до ескалації конфліктів, зростаючої нерівності й злиднів, зазначається на сайті ООН.

Пакт має 42 сторінки, на яких лідерів 193 країн – членів Організації Об'єднаних Націй закликають перетворити обіцянки на реальні дії. Оскільки це може змінити на краще життя понад восьми мільярдів людей у всьому світі. До того ж у ньому є близько 56 спільних дій, які країни зобов'язалися виконати.

Документ передбачає теми миру й безпеки, глобального управління, сталого розвитку, зміни клімату, цифрового співробітництва, прав людини, гендеру, молоді та майбутніх поколінь. 

"Пакт про майбутнє, Глобальний цифровий договір та Декларація про майбутні покоління відкривають двері новим і невикористаним можливостям", – прокоментував генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Основні тези резолюції

Мир та безпека:

  • реформа Ради Безпеки ООН, щоб підвищити її ефективність та представництво;
  • закріплено перше багатостороннє підтвердження відданості ядерному роззброєнню;
  • Угода про зміцнення міжнародних рамок, що регулюють використання космічного простору, включаючи чітке зобов'язання щодо запобігання гонці озброєнь у космічному просторі;
  • заходи щодо запобігання використанню нових технологій у військових цілях та їхнього нецільового використання.

Стійкий розвиток, клімат та фінансування розвитку:

  • прискорення реалізації цілей сталого розвитку;
  • Угода про необхідність реформування міжнародної фінансової архітектури;
  • вдосконалення методів вимірювання прогресу людства, вихід за межі ВВП та оцінка благополуччя та стійкості людства та планети;
  • зобов'язання розглянути шляхи запровадження глобального мінімального рівня оподаткування для осіб із високим рівнем доходу;
  • необхідність утримати зростання глобальної температури на рівні 1,5°C вище за доіндустріальний рівень і відмовитися від викопного палива в енергетичних системах для досягнення нульових чистих викидів до 2050 року.

Цифрова співпраця:

  • Глобальний цифровий договір, що додається до "Пакту про майбутнє", є першою всеосяжною глобальною структурою цифрового співробітництва та управління;
  • зобов'язання розробляти, використовувати та керувати технологіями на благо всіх. Це включає зобов'язання світових лідерів під'єднати всіх людей, школи та лікарні до інтернету, зробити онлайн-простір безпечним для всіх, зробити дані відкритішими й доступними.

Права людини та гендер:

  • посилення роботи в галузі прав людини, гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.

В ООН додали, що ухвалення документа стало кульмінацією після місяців переговорів, які вели Німеччина та Намібія.

Слід також нагадати, що в липні цього року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо безпеки та захищеності українських ядерних об'єктів, зокрема й Запорізької АЕС. Документ ініціювала Україна.

Теги: ООН
Читайте також:
Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон грата
ООН не має грошей, щоб допомогти українським біженцям цієї зими
15 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги, – генсек ООН
Президент Фінляндії запропонував виключити Росію із Ради безпеки ООН