Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Ордер на арешт Путіна: Мексика відхилила запит України щодо арешту диктатора під час його візиту в країну

Водночас Європейська комісія закликала уряд Мексики заарештувати Путіна, якщо він візьме участь у інавгурації новообраного президента в жовтні

Путін

Джерело: відкриті джерела

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відхилив запит уряду України стосовно арешту диктатора Путіна, якщо він, всупереч міжнародному ордеру на арешт, приїде восени на інавгурацію обраного президента Клаудії Шейнбаум. Про це пише Reuters.

Президент Обрадор сказав, що не може цього зробити.

"Це не наша справа", – відповів під час пресконференції глава мексиканської держави.

Видання інформує, що Україна звернулася до Мексики з проханням заарештувати Путіна в разі його участі в церемонії інавгурації обраного президента Шейнбаум. Захід має відбутися 1 жовтня.

Зокрема в запиті посольства Мексики в Україні від 7 серпня вказувалося на ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС) ООН.

"Сподіваємося, що мексиканський уряд знає, що Путін – воєнний злочинець, на арешт якого видано ордер", – йдеться в заяві посольства України.

До того ж там вказано, що диктатора підозрюють у віддачі наказу про викрадення українських дітей та вивезення їх до Російської Федерації. Та висловлюють впевненість, що від мексиканського уряду буде підтримка.

Також журналісти додають, що команда Шейнбаум запросила Путіна відвідати інавгурацію та відправила "дипломатичне повідомлення" всім країнам, з якими Мексика підтримує дипломатичні відносини. Мовляв, Росія не є членом МКС, але Мексика є.

"Крім того, в червні Путін привітав Шейнбаум, союзницю Лопеса Обрадора, з перемогою на виборах. І назвав Мексику "історично дружнім партнером Росії в Латинській Америці", – зазначає видання.

Єврокомісія закликала Мексику заарештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію

Тим часом і Європейська комісія закликала уряд Мексики заарештувати Путіна, якщо він візьме участь в інавгурації.

"Мексика – це держава – учасниця МКС з 2005 року з юридичними зобов’язаннями, що випливають із цього. Тому ми віримо, що Мексика виконає свої зобов’язання як члена МКС", – сказав представник комісії у закордонних справах Петер Стано.

Політик нагадав, що Мексика була на першому Саміті миру у Швейцарії в червні. І мовляв, тоді, досягли консенсусу щодо того, що "Росія повинна припинити війну проти України" і що "під час послідовних голосувань в ООН Мексика приєдналася до переважної більшості міжнародного співтовариства, яке засудило російську агресію і закликало Росію зупинити її".

Новини за темою: Після так званих "виборів" у РФ стали формувати культ Путіна, – експерт

Слід зазначити, що ще 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт диктатора Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками Міжнародного кримінального суду та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Водночас МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Однак Міжнародний кримінальний суд не може засудити за злочин агресії – факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду – Римський статут. Тож, щоб засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Читайте також:
Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком
Німеччина виділить Україні 100 млн євро допомоги напередодні зими